Взаємодія кримінально-виконавчої інспекції з громадськими, релігійними організаціями

Одним із важливих факторів підвищення ефективності роботи працівників кримінально-виконавчої інспекції є широке залучення до контролю за виконанням покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, громадськості, волонтерів. В свою чергу, участь громадськості у здійснені контролю за виконанням покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, здатна викликати позитивні зміни громадської свідомості щодо перевиховання без ізоляції від суспільства і дасть змогу більш широко застосовувати спектр покарань, альтернативних позбавленню волі.

Психологічна та соціальна реабілітація осіб, що скоїли злочини і були засуджені до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, є одним із провідних напрямків їх ресоціалізації.

При виконанні покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, найважливішим залишається забезпечення дієвого нагляду за засудженими, захист суспільства від злочинця, реабілітація злочинця в очах громади та попередження скоєння нових злочинів особами, які знаходяться на обліку, розвиток у них почуття особистої відповідальності і дисципліни, а також допомогти їм реінтегруватися в суспільство в якості правослухняного громадянина.

На сьогоднішній день Костянтинівським міськрайонним відділом кримінально-виконавчої інспекції налагоджено взаємодію з державними та громадськими організаціями, а саме: центром соціальних служб сім`ї дітей та молоді, служба в справах дітей, Костянтинівським міським центром зайнятості населення, Донецьким обласним благодійним фондом «Оберіг».

Співпраця кримінально-виконавчої інспекції, центром соціальних служб сім`ї дітей та молоді, службою в справах дітей спрямована передусім на вирішення зменшення ризику випадків скоєння особами молодіжного віку та неповнолітніми повторних злочинів, аби вони не опинилися за гратами, надання допомоги у вирішенні соціально-медичних, соціально-економічних, психологічних, юридичних проблем. Також спільно проводяться лекційні заняття, індивідуальні бесіди та консультації спеціалістів різного профілю, тестування, з метою вивчення психологічного стану неповнолітніх та осіб молодіжного віку.

Питання працевлаштування також займає важливу роль у перевихованні засуджених, тому стоїть на першому місці при проведенні із засудженими профілактичних бесід. Такій категорії осіб центр зайнятості допомагає в поновленні необхідних документів, у реєстрації за місцем проживання, також у професійному оформленні резюме, надає адреси підприємств, що мають вільні вакансії робочих місць та професійно- технічних навчальних закладів тощо.

Костянтинівським МРВ КВІ і благодійним фондом «Оберіг» 03.01.2013р. була укладена угода про взаємодію обох сторін. Сторони домовились здійснювати необхідні заходи із засудженими, які перебувають на обліку інспекції. Зі сторони фонду із засудженими проводяться заняття щодо профілактики ВІЛ/СНІДу, хвороб, які передаються статевим шляхом, консультація засуджених щодо наявних проблем, а також надаються до інспекції інформаційні та наочні матеріали.

Для покращення соціального та психологічного клімату неповнолітніх засуджених, до покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, на день Святого Миколая у 2012 році були долучені до співпраці Свято-Миколаївський Храм та у 2013 році Храм Приподобного Иова Почаївського м.Костянтинівки. У приміщеннях Храму з дітьми були проведені бесіди про шкідливі звички (алкоголь, тютюнопаління, наркотики) та їх наслідки, про наслідки скоєння злочину.

Так, спільна праця та взаємодія Костянтинівського МРВ КВІ з державними, громадськими та релігійними організаціями робить великий внесок у формуванні особистих якостей у засуджених, допомагає їм у вирішенні соціальних та психологічних проблем, ставить їх на шлях виправлення та дає змогу переосмислити своє життя і вчинки.

Начальник Костянтинівського МРВ КВІ УДПтСУ у Донецькій обл., ст. лейтенант вн. служби, Малишевська О.І.