Криминальная ответственность за сепаратизм

Как известно, в субботу, 5 июля ополченцы «ДНР», переместившись в Донецк, вслед за Славянском, Краматорском, Дружковкой покинули и нашу Константиновку. Еще через пару дней «безвластия» в город вошла с танками украинская армия. На здания исполкома и райадминистрации вернулись ее официальные символы в виде государственного флага Украины, были проведены осмотры, разминирования захваченных «республиканцами» объектов. Выполнив неотложные задачи, продиктованные условиями военного времени, силы нацгвардии тоже покинули город. Константиновка стала возвращаться к будничной жизни. Мирной ее пока называть рано. Город остается в прифронтовой зоне. Но сейчас не о том. «ДНР» ушла, а вопросы, как говорится, остались.

Не хотим никого пугать, тем более что по части слухов наш народ даст фору любой «страшилке». Вот и на этот раз пошли разговоры, что при отступлении в здании исполкома сепаратистами были брошены списки горожан, подписавшихся добровольно за создание структуры, которая позднее обрела имя «Донецкой народной республики», а потом была на государственном уровне признана террористической организацией. По нашим данным, число таковых граждан может составлять до 3 тысяч. Думается, им небесполезно будет ознакомиться с материалом, который подготовила прокуратура.

Для переважної кількості пересічних громадян термін «сепаратизм», який активно використовується ЗМІ та ввійшов у лексикон, є новим та незрозумілим. «Сепаратизм» походить від латинського separatio, тобто – відокремлення.     У Кримінальному кодексі України термін «сепаратизм» не застосовується, проте фактично він охоплюється більш широким терміносполученням «посягання на територіальну цілісність і недоторканність України», яке передбачене в ст. 110 КК України - умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років. Якщо такі дії вчинені представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі - караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років. Ті самі дії, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, караються позбавленням волі на строк від десяти до п’ятнадцяти років або довічним позбавленням волі. З викладеного вище зробимо висновок, що кримінальна відповідальність настає за такі дії:

1. Активні діяння, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону та спрямовані на порушення порядку, встановленого Конституцією України. Наприклад, ініціювання або призначення всеукраїнського референдуму з цього питання не Верховною Радою України, а іншим державним органом чи службовою особою, а також за народною ініціативою; призначення місцевого референдуму з цього питання; проголошення певної адміністративно-територіальної одиниці України суверенною державою.

2. Публічні заклики у присутності невизначеного кола осіб з метою зміни меж території або державного кордону (заклики можуть бути на зборах, мітингу, демонстрації). Самі заклики становлять закінчений злочин незалежно від реагування на них присутніх громадян.

3. Поширення матеріалів з інформацією з метою зміни меж території або державного кордону України та спрямовані на порушення порядку, встановленого Конституцією України серед широкого кола осіб з метою ознайомлення із цими закликами (розповсюдження листівок, плакатів, роздавання книг у громадських місцях).

Обов`язковою ознакою усіх діянь є мета – змінити межі території або державний кордон України.

Отже, кримінальна відповідальність за сепаратизм є дуже суворою, аж до довічного позбавлення волі. Це пов’язано з тим, що збереження територіальної цілісності держави є одним з найголовніших завдань держави, а покарання за злочин являє собою стимулювання особи до вчинення правомірної поведінки. Також слід зрозуміти, що обтяження кримінального закону являється наслідком волевиявлення громадян а не тільки народних обранців у Верховній Раді. На сьогоднішній день ця міра, з юридичної точки зору, являється необхідною, адже немає нічого ціннішого у нас, як наша держава Україна, її цілісність та недоторканість - це основне завдання усієї правової системи держави.

Також 19.06.2014 Кримінальний кодекс України доповнено ст. 110-2, якою передбачено відповідальність за фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України - мінімальна відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна.

Особа, крім керівника організованої групи, звільняється від кримінальної відповідальності за фінансування сепаратизму, якщо до повідомлення про підозру у вчиненні злочину добровільно заявила про те, що сталося або іншим чином сприяла її припиненню або запобіганню злочину, який фінансувала або вчиненню якого сприяла, за умови, що під час фінансування не було вчинено іншого злочину.

Що це означає? Чи можуть бути засуджені жителі сходу, які підтримували сепаратистів та носили їм їжу? Формально вони можуть бути притягнені до кримінальної відповідальності, оскільки мінімальний розмір фінансової допомоги не встановлений, безумовно, декілька цукерок не можуть бути визнані фінансуванням та є малозначущими. Кожен випадок є індивідуальним, законне та правосудне рішення може винести лише суд.

Я.О. Митрофанова, прокурор Костянтинівської
міжрайонної прокуратури.