Пільги для бізнесу із зони АТО щодо сплати ЄСВ – міфи та реальність

Останнім часом до нашої адвокатської компанії дуже часто звертаються представники бізнесу, приватні підприємці, самозайняті особи із проханням роз’яснень нововведень у податковому законодавстві. Окремим пунктом стоїть питання щодо сплати єдиного соціального внеску (ЄСВ). У цій статті ми надамо консультацію з приводу сплати ЄСВ платниками із території проведення антитерористичної операції.

Отже, згідно прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (2464-17), платники єдиного внеску, визначені статтею 4 цього Закону, які перебувають на обліку в органах доходів і зборів, розташованих на території населених пунктів, визначених переліком, зазначеним у статті 2 Закону України «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції» (1669-18), де проводилася антитерористична операція, розпочата відповідно до Указу Президента України «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України» від 14 квітня 2014 року № 405/2014 (405/2014), звільняються від виконання своїх обов’язків, визначених частиною другою статті 6 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», на період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції або військового чи надзвичайного стану.

Підставою для такого звільнення є заява платника єдиного внеску, яка подається ним до органу доходів і зборів за основним місцем обліку або за місцем його тимчасового проживання у довільній формі не пізніше тридцяти календарних днів, наступних за днем закінчення антитерористичної операції.

Відповідальність, штрафні та фінансові санкції, передбачені цим Законом за невиконання обов’язків платника єдиного внеску в період з 14 квітня 2014 року до закінчення антитерористичної операції, до платників єдиного внеску, зазначених у цьому пункті, не застосовуються.

На перший погляд, законодавець все чітко прописав і, дійсно, при виконанні вищезазначених умов, платник ЄСВ звільняється від його сплати. Проте, 05 листопада 2014 року Кабінет Міністрів України, розпорядженням № 1079-р, зупинив дію розпорядження КМУ від 30 жовтня 2014 р. № 1053 «Про затвердження переліку населених пунктів, на території яких здійснювалася антитерористична операція». Вказане розпорядження фактично унеможливлює дію вище перелічених норм права, оскільки, наразі, на законодавчому рівні не закріплений перелік населених пунктів де проводилася антитерористична операція.

На даний час, у Окружному адміністративному суді міста Києва відкриті провадження за адміністративними позовами ТОВ «Т.» та адвокатського об'єднання до Кабінету Міністрів України про визнання нечинним розпорядження № 1079-р. Залишається сподіватись на об’єктивний розгляд і справедливе рішення.

У свою чергу, ми радимо Вам звертатися із заявою про звільнення від сплати ЄСВ до фіскальних органів і відстоювати свої права за нашої допомоги.

Консультацію надав начальник департаменту
адвокатського об’єднання «Національна адвокатська компанія»
адвокат Денис Нагорнюк.

Довідка: АО «Національна адвокатська компанія» діє згідно із наказом Міністерства юстиції України (свідоцтво про реєстрацію № 283 від 16.02.2000р.). Детальна інформація на сайті: www.aonak.com.ua