Селяне знову несуть кару за безкоштовну воду ОРДЛО

 

УВАГА ВСІХ МЕШКАНЦІВ, КОГО ЗНОВУ ЗРОБИЛИ ЗАРУЧНИКАМИ ТА ЗНОВУ ВІДКЛЮЧИЛИ ВОДУ - В СЕРЕДУ В ПРОВІНЦІЇ МИ НАДРУКУЄМО ФОРМУ І ТЕКСТ ПОЗОВУ ДО СУДУ, ТА ГОТОВІ ДОПОМОГТИ ЇЇ ЗАПОВНИТИ ТА СУПРОВОДЖУВАТИ!

Цікаве, чому голова ОВЦА не зробив таке у Костянтинівському районі?

http://bahmut.com.ua/news/topnews/7263-v-bahmute-na-filtrovalnoy-stancii-zapustili-moschnyy-generator.html

Щойно закінчилася апаратна нарада Костянтинівської райдержадміністрації.

Даємо стенограму виступу голови Н.Виниченко:

"У нас все було стабільно та комфортно для життя, але знову постачальні воду компанії прийняли рішення з минулого четверга відключити насосну станцію Білокузьминівки. Таким чином, ми знову залишили буз водопостачання п’ять наших населених пунктів: Білокузьминівка, Веролюбівка, Молочарівка, Стенки, Їжевка. Ми знову возимо воду по відпрацьованій схемі.

На щастя немає байдужих. Обласна Служба надзвичайних ситуацій виділила нам знову автівку. Водоканал обробив нам цистерну, зробили обстеження людей, що возять воду, взяли пробу води, яку будемо возити. Тому день-два і буде визначено, що воду, яку будемо возити, як питну. Сьогодні возимо ще технічну.

Ми зразу зібрали надзвичайну комісії і з минулої п’ятниці воду щодня возимо.

Також нам відомо, що відключена від води частка Бахмуту. В Іллінівській ОТГ також, як і минулого разу відключили Клебан-Бикську водонапірну станцію. Тобто Плещіївка, Катеринівка, Олександро-Калинове, Яблунівка, Романівка, Зоря теж без води.

Ми з ними співпрацюємо — та ж система підвозу води і для них.

Направлені листи в обладміністрацію, Президента, Кабмін. Сітуація складна і вирішити її важко. Це питання фінансової спроможності держави. Бо область не має біль ніж млрд грн, щоб погасити борг компаніії “Вода Донбасу”.

Ситуація складана і вона буде вирішена тільки в Уряді. Якщо взяти рейтинги проплати за енергоносії, у тому числі за воду, наш район на першому місці в області!

Як мені пояснити людям, що, якщо вони дисципліновано все сплачували і вже другий раз саме нас відключають??? А чому так — тому що найпростіше відключити найбільш

легкодоступні, що керуються з Краматорську насосні станції!

Літня спека — а у нас така ситуація. Сподіваємося, що Уряд прийме гуманне і чоловічне до людей рішення і водопостачання поновиться...".

Нагадаємо, що ми про перший місяць без води писали - 

https://www.konstantinovka.com.ua/newspaper/vodosnabzhenie/net-vody-5-let-nazad-oni-za-eto-progolosovali

 

http://www.ukrrudprom.com/news/Energoholding_Rinata_Ahmetova_otklyuchil_ot_energosnabgeniya_Bah.html

Ситуація у Бахмуті:

Anna Tsvietkova, ВО "МАМА-86", Київ:

За інформацією WASH Cluster UNICEF через відключення водоканалу від електропостачання в м. Бахмут і 5 прилеглих населених пунктах залишилося без води 94 тис. людей ( 77 тисяч в самому Бахмуті) . Місцева влада має нестачу палива для підвозу води. І хоча школи закриті через літні канікули, у місті Бахмут працює 31 дитячий сад, які постараждають через нестачу води, так само як 23 заклади охорони здоров'я різних розмірів в місті та в околицях міста. ЮНІСЕФ також наголошує, що в місті Бахмут налічується понад 3000 нерухомих або лежачих (прикутих до ліжка) людей (за даними української НУО «Проліске»); до того ж в місті Бахмут проживає велика кількість переселенців, а Бахмутська центральна районна лікарня обслуговує багато населених пунктів поблизу лінії зіткнення.

Як повідомляє WASH Cluster UNICEF, сьогодні "Вода Донбаса" (водоканал, що забезпечує водою Донецьк та населення по обидві сторони від лінії зіткнення - на підконтрольній та непідконтрольній уряду територіях Донецької області) підтвердив, що отримали негативну відповідь на заклики до Києва відновити електропостачання, незважаючи на документи, які були подані до Ради національної безпеки і оборони.... Схоже, що лише міжнародні організації, які надають гуманітарну допомогу, переймаються питаннями права на воду і шукають можливості і ресурси допомогти людям в м. Бахмут і в регіоні в цілому. А держава самоусувається від вирішення ускладнених війною проблем життєзабезпечення, в тому числі водопостачання, громадян України. Війна проявляє вади наших "ринкових" реформ, які ніяким чином не пов"язані із забезпеченням базових прав громадян, в тому числі і на воду...

Галина Олійникова, "МАМА-86" Бахмут:

 Від електрики відімкнули не водоканал, а фільтровану станцію Води Донбасу, що подає воду на Бахмут і район. При чому за борги по всій області разом з окупованих територіями мають відповідати окремі райони і міста саме на звільненій території. Також без води залишилися села Костянтинівського та частка Торецька, і їм воду виключили вдруге. Про борги населення розмови ніхто не веде, вимкнули села, котрі не мають боргів, про те слухати не хочуть. Як пояснили, воду можна очікувати 21 липня... Тож ДІТЕК шантажує і людей і владу.

Anna Tsvietkova

Схожі ситуації з вибиванням боргів водоканалів перед ДТЕК шляхом відключення життєво важливих обєктів Води-Донбаса від енергопостачання вже складалися раніше. Борги допомагали виплатити міжнародні організації гуманіторної допомоги. Ці проблеми не вирішені, а з новим етапом реформ, коли за електропостачання водоканали мають вже платити наперед енергетикам, з січня 2019 року ці ситуації стають критичними для водоканалів по всій Україні... І ДТЕК почувається в цих реформах - краще за всіх .. Метод вибивання боргів шляхом відключення як окремих водоканалів ( енергетики відключали водоканали від енергопостачання), так і окремих домогосподарств (водоканали відключали домогосподарства-боржників від каналізації) почали впроваджуватися, десь з 2009-2010 років, хоча закон забороняв таке відключення і встановлював екологічну броню. А тепер цей метод стає основним "кнутом" реформ ЖКГ. Чи є якісь "пряники" у цих реформах не зрозуміло. Ситуація загострюється, донорів на вирішення цих проблем по всій Україні немає.... Держава має стати ключовим учасником реформ,і як написано в усіх міжнародних документах та деклараціях, ЦСР, Протоколі про воду і здоров'я: "Застосувати всі можливі заходи..." задля забезпечення права кожного на безпечну питну воду і умови санітарії.

Галина Олійникова:

Саме так, а тепер в їх руках і вода, і електрика, і тепло здебільшого. В нас приносять рахунки з великою заборгованістю котрої в реалі немає і відключають від послуг без попередження.

Дмитро Кононец, підприємець, Бахмут

О воде.

Только вдумайтесь.

Государство отключило воду своим налогоплательщикам: "Відключення відбуваються за наказом компанії-постачальника - державного (!) підприємства ДПЗД «Укрінтеренерго», підпорядкованого Міненерго."

Рассказывает Евгений Вилинский, первый заместитель губернатора:

"Про воду.

Загальна ситуація

1. Проблеми Компанії «Вода Донбасу» (далі - Компанія) не сьогоднішні. Додаткові витрати електроенергії на підйом води по каналу, для того, щоб подавати її до м. Маріуполь через непідконтрольні території, як не покривались ніким у 2015 році, так нема цього й досі.

2. Нема компенсаторів і для втрат Компанії від витоків величних обсягів води з магістральних водопроводів, пошкоджених під час обстрілів, а також для відповідних ремонтних робіт.

3. На ситуацію негативно впливає й те, що і на підконтрольній території не всі міста забезпечують сплату навіть 70% вартості поданої води, через що ці міста неодноразово потерпали від скорочення подачі води. Про 100% сплати навіть не йдеться.

4. Критичною ситуація стала на початку року із запровадженням нових правил на ринку електроенергії. 

5. Відключення відбуваються за наказом компанії-постачальника - державного (!) підприємства ДПЗД «Укрінтеренерго», підпорядкованого Міненерго. Фізично здійснює відключення оператор системи розподілу ПрАТ «ДТЕК ПЕМ-ЕНЕРГОВУГІЛЛЯ». Наказ передбачає ПОВНЕ відключення усіх об’єктів компанії, тобто припинення водопостачання по всій території області, як підконтрольної, так і непідконтрольної частини.

6. Можливо таке припинення якось би стимулювало вирішення питання на центральному рівні, але ми не можемо собі цього дозволити, ризикуючи здоров’ям людей. Крім того, припинення діяльності каналу та магістральних водогонів може призвести до їх руйнування і необхідності витрачання шалених коштів на їх відновлення. Ці суми у рази перевищуватимуть сьогоднішню ціну вирішення питань. 

7. Про проблеми Компанії поінформовані УСІ причетні до цього органи державної влади. Тільки за останній місяць звернення неодноразово спрямовані до Верховної Ради, Кабміну, АПУ, РНБОУ, міністерств енергетики, тимчасово окупованих територій, економіки, регіонального розвитку.

8. Найбільш швидким рішенням могло б стати виділення коштів з резервного фонду для закриття боргів Компанії перед ДПЗД «Укрінтеренерго». ДонОДА вийшла з такою пропозицією, але отримала відмову від Міністерства економіки. Зараз ми надіслали повторне звернення.

9. Глобально питання потрібно вирішувати за рахунок запровадження компенсаторів втрат Компанії за рахунок виділення коштів державного бюджету та залучення міжнародної допомоги.

10. Вже декілька років ОДА ініціює проведення надзвичайної міжнародної донорської конференції з питань Компанії, але наші пропозиції не реалізуються на рівні центральних органів виконавчої влади. Натомість МінТОТом було запропоновано провести міжнародний аудит Компанії за участі Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Цей аудит не може розпочатись протягом 2 років. Відповідно це є гальмом (штучним, на мою особисту думку) для проведення донорської конференції.

Що ми робимо прямо зараз.

1. Проведено 2 засідання комісії з надзвичайних ситуації для визначення алгоритму подальших дій та прорахунку сил і засобів, потрібних для забезпечення населення водою. Відповідні рішення передбачають і заборону постачальникам та операторам розподілу відключати об’єкти водопостачання.

2. Через ігнорування постачальником та оператора розподілу рішень комісії відповідне звернення спрямовано в прокуратуру.

3. Як зазначалось вище, ми вчергове поінформували про ситуацію усі причетні центральні органи виконавчої влади, надали свої пропозиції. Поки що маємо певну підтримку від Мінрегіону.

4. З метою зменшення впливу ситуації на населення разом з ДСНС перекидаємо техніку на Бахмут, у тому числі є домовленості з іншими областями, зараз вирішуємо оргмоменти.

5. Як було зазначено, наказ постачальника передбачає припинення водопостачання по ВСІЙ області. Тому зараз нами реалізується ряд організаційних заходів, для того, щоб мінімізувати відключення.

6. Опрацьовуються і певні технічні заходи, які дадуть змогу хоча б частково відновлювати водопостачання.

7. Про ситуацію також поінформовані посольства та міжнародні організації, їм надіслані переліки пріоритетних споживачів (дитячі навчальні, оздоровчі заклади, лікарні, тощо) для першочергового забезпечення їх питною водою.

8. На всяк випадок підготовлені медичні заклади, частина планових пацієнтів буде спрямовуватись туди.

Зараз ми втримуємо ситуацію, працюємо як тут, так і у Києві. Сподіваюсь, найближчим часом ситуація нормалізується.

Поки що це все."

=============================================

Д.Кононец: 

Константин Матейченко а еще на этот вопрос нужно взглянуть сточки зрения государственной безопасности.

Прифронтовой город, который несколько раз обстреливался врагами, без воды. Чем чревата такая ситуация?

Обстрел города. Пожар при отсутствии воды в гидрантах.

Город выгорает.

Частный сектор, аж бегом.

Монополия взяла в заложники жителей Донецкой области и шантажирует государство.

А если завтра они вдруг решат отключить рубильник всем?

Что тогда? 

Это же прямое показание к национализации, 35% рынка, это вам не ларек с шаурмой.

Нардеп Константин Матейченко

Узнал о проблеме водоснабжения в родном Бахмуте. 

Завтра, отложив все дела, иду в Кабмин для решения данного вопроса. 

Люди не должны оставаться без воды, тем более в летнее время.

 

Д.Кононец, Бахмут

Только что прояснилась ситуация с отсутствием воды.

Оказывается никто никакие насосы на фильтровальной не отключал. Ситуация от начала и до конца создана Бахмутским водоканалом. Какие преследуют цели, могу только догадываться.

На данный момент отключен, как я понимаю, единственный насос, на улице Алебастровой, который подкачивал воду в верхнюю часть Забахмутки, в частности пятиэтажки по переулку Ватутина, без этого насоса воды в этих домах не было никогда

Только что звонили жители района и сказали, что промониторили всех вокруг. Вокруг нас вода есть с нормальным напором.

ул. Чехова, ул. Некрасова с водой до пятого этажа.

Только пятиэтажки по переулку Ватутина без воды.

Нас тупо отключили. 

Если бы была выключена фильтровальная станция воды не было бы как и в 2016-ом году в части центра, на мясокомбинате и по всей Забахмутке.

Сволочи! 

Если вы думаете, что люди не смогут ничего вам противопоставить, обещаю вам их организовать.

Это саботаж. Неприкрытый саботаж.

Наверное все-таки пора менять нашего мэра и всю его шоблу. Идти на выборы и гнать нах, вместе с большей частью исполкомовских посипак, которые все знают, но молчат.

Вы твари. Вы не люди. Гнать ссаной тряпкой саботажников.

Жду еще сегодня, не включите насос, пойду по району клеить объявления.

Параллельно готовлю заявления в генеральную прокуратуру и полицию, естественно коллективное.

П.С. отключили таки все насосы сразу, в том числе и городского водоканала на Алебастровой.

Именно по тому что отключили насос на Алебастровой переулок Ватутина первым остался без воды, так как самотеком вода сюда не выжимает.

Comments