У Костянтинівці відбувся перший велофестиваль «Круті педалі»

«Круті педалі» — таку назву має велофестиваль, який пройшов у місті Костянтинівка Донецької області. 28 липня у Тихому Сквері відбулося справжнє свято для користувачів велотранспорту та мешканців, які тільки збираються сісти на велосипеди та загалом цікавляться розвитком велоруху.

"Перш за все велофестиваль “Круті педалі” – це комунікація. Міські велосипедисти не завжди є активними учасниками громади, бо доволі розпорошені по місту. Наша подія — це діалог не тільки один з одним, а й з місцевою владою. Костянтинівка потребує розвитку інфраструктури для користувачів велотранспортом, але поки що місто ще не розробило конкретних стратегій чи планів розвитку, та публічно про це у нас ще не говорять, а тому ця подія — чудовий шанс це зробити", — говорить співорганізаторка велофестивалю у Костянтинівці, координаторка вільного простору “DRUZI” Наталка Сосницька.

Офіційно фестиваль стартував о 14:00. У цей час уже розпочали свою роботу зона лекторію та зона веломайстерні. Відвідувачі події відразу розділилися за інтересами – любителі мандрів і нових вражень мали нагоду послухати надихаючу лекцію від веломандрівниці, а охочі повчитися попрямували на велошколу з безпеки руху.

Потім на гостей фестивалю чекала лекція на тему “Як успішно адвокатувати велоінфраструктуру та змінювати наші міста”, яку відвідали активісти та мешканці, що прагнуть позитивних змін у своєму місті. А власники двоколісних пішли проходити майстер-клас “Як обслуговувати свій велосипед”.

Не оминула ця масштабна подія і представників місцевої влади. Так, чиновники разом із місцевими активістами та лідерами українського велосипедного руху долучилися до дискусії щодо можливостей розвитку велоінфраструктури та просування принципів сталої міської мобільності у Костянтинівці. Тим часом велосипедисти, які мали неполадки зі своїм “двоколісним транспортом” мали змогу скористатися послугами безкоштовної веломайстерні, яка функціонувала під час події у Сквері Тихому.

А вже о 18:00 на жителів та гостей міста чекала ключова подія фестивалю – перший велотур промзоною Костянтинівки, яка розташована у самому серці міста. На велотурі учасники та учасниці мали змогу не лише дізнатися цікаві факти про загадкову промислову зону та відкрити для себе нові веломаршрути, а й дослідити місто в новому фокусі, який дарує велосипед.

На фініші велотуру у Тихому Сквері на гостей фестивалю чекав вечірній пікнік зі смачними лимонадами та показ кіно “Вело проти Авто” просто неба з велогенератором. Охочих “покрутити педалі” та згенерувати чисту енергію для кінообладнання виявилося дуже багато. Фільм продемонстрував, як активісти та міста в усьому світі переходять на нову систему просуваючи принципи сталої міської мобільності, а велосипед — це надзвичайний інструмент змін.

За годину до опівночі офіційна програма велофестивалю завершилася, а відвідувачі продовжували між собою обговорювати фільм, ділитися загальними враженнями від події та згадувати у кого наскільки були “круті педалі”.

Велофестиваль “Круті педалі” став першою подією у рамках проекту “ВелоСхід”, що реалізується задля просування розвитку велоруху  у східних містах Донецької та Луганської областях. Ще п'ять таких подій у форматі веловихідних пройдуть у Слов’янську, Добропіллі, Дружківці, Старобільську, Лисичанську і завершаться Східним Велофорумом у Краматорську, який стане фінальною подією проекту та об'єднає велоактивістів з українських міст.

Проект “ВелоСхід” / “Cycling through Donbas and beyond” виконується ГО “Асоціація велосипедистів Києва” в рамках Проекту “Зміцнення громадської довіри” (UCBI II), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).