ТОП найрезонансніших розкриттів злочинів року

Впродовж 2018-го року поліцейські документували організовані злочинні групи, блокували продаж дівчат з Донеччини закордон, припиняли діяльність точок наркозбуту, навіть замаскованих під легальні аптечні мережі. Найбільш гучніші з них – нижче.

Ціна за безжальність

Наприкінці 2017 року у невеличкій В. Новосілці було до смерті закатовано цілу родину. 2 місяці над розкриттям гучного злочину працювали найкращі розшуковці та слідчі області. Хід досудового розслідування перебував на контролі керівництва МВС та Національної поліції.

З метою встановлення свідків поліцейські опитали більше 3 тисяч громадян. Крім того, були встановлені водії, які того дня транзитом проїжджали крізь Велику Новосілку. В ході спецоперації були затримані троє учасників злочинної групи, які вбили людей заради грошей. Вбивство вражало своїм цинізмом – смерть одного з членів родини завдавалася на очах у інших.

В ході обшуків у затриманих вилучено речові докази, а також арсенал нелегальної зброї: рушницю, протитанкові гранатомети, велику кількість гранат та набої.

Слов’янськ. Травень. В селі Маяки Слов’янського району зник хлопець. Того ж дня на кілька годин раніше в селі сталася пожежа в будинку, де було виявлено два обгорілих тіла. Поліцейські знайшли збіг у цих двох на перший погляд не пов’язаних подіях, а пошукова спецоперація стала ниточкою до розкриття серії тяжких злочинів. Згодом оперативники відкопали у полі тіло зниклого чоловіка. Як і згоріле подружжя, він став жертвою злочинця.

За підозрою у вбивстві трьох людей поліцейські затримали 29-річного місцевого жителя.

Він зізнався, що 13 квітня вживав спиртні напої зі своїм знайомим у будинку друзів. Під час конфлікту вдарив хазяйку, яка впала на підлогу та більше не подавала ознак життя. Аби знищити сліди злочину та свідка, гості дочекалися, коли її співмешканець засне, та підпалили оселю.

А коли спільник почав перейматися тим, що скоїв кримінальне правопорушення, зловмисник, побоюючись, що він піде до поліції, ліквідував і його. Забив до смерті каменем по голові та закопав у полі за селом.

Наркотрафік під аптечною вивіскою

Групу дилерів, які створили аптечну мережу для збуту наркотиків, затримали співробітники управління протидії наркозлочинності поліції регіону в кінці лютого. Поліцейські готували спецоперацію 4 місяці. Одночасно було проведено 16 обшуків - в аптеках та за місцем мешкання підозрюваних. Вилучено 24 тисячі пігулок, гроші, отримані злочинним шляхом, облікову документацію щодо реалізації нарковмісних препаратів. Власники займалися оптовими закупками та доставкою препаратів в аптечні заклади. Товар замовляли в різних містах України.

Встановлено, що фармацевти, працівники вказаних аптек, за попередньою домовленістю з організаторами свідомо здійснювали збут наркотичних засобів. Всього до відповідальності притягуються 10 осіб.

Крадіжки з мільйонними збитками

Кілька тижнів безсонних ночей провели розшуковці главку, працюючи над документуванням злочинного угрупування, члени якого налагодили конвеєр з розкрадання та подальшого збуту кабелю, вирізаного з промислового підприємства Маріуполя. За цей час поліцейські блокували усі схованки для награбованого, вивчили схему розкрадання та розіграли оперативну комбінацію із залученням спецназу. Після чергової крадіжки зловмисники потрапили у пастку та були затримані. За період злочинної діяльності (а це рік) підозрювані завдали підприємству збитків на суму понад 2 мільйони гривень.

Злочинну схему було зруйновано в Покровську. Там група крадіїв створила біля залізниці підпільну «сортувальну станцію» й організувала бізнес на викраденні вугілля з вагонів на станції «Покровськ». У режимі таємності співробітники карного розшуку обласного главку поліції задокументували факти викрадення та збуту вугілля. Найскладніше при цьому було «обійти» камери відеоспостереження. Операцію із затримання готували кілька місяців, до її реалізації було залучено бійців Корпусу оперативно-раптової дії.

Лише на стадії реалізації задокументовано 12 фактів викрадення вугілля, збиток від яких склав більше 80 тисяч гривень. У членів злочинної групи за різними адресами вилучено понад 60 тонн вугільної продукції, «чорну» бухгалтерію, відео- та комп’ютерну техніку, гроші, отримані злочинним шляхом, пістолет «Zoraki».

Вразливість як привід заробітку

У травні на Донеччині було затримано угрупування за підозрою у серії шахрайств відносно переселенців. Встановлено, що протягом 2017 року троє осіб під приводом оформлення пенсій жителям тимчасово непідконтрольної території України залишили без грошей більше 200 людей. Послуга коштувала 3500 гривень, проте пенсій переселенці жодного разу так і не отримали. Під час реалізації чергової афери, однак вже за іншим сценарієм, усіх зловмисників було затримано співробітниками управління карного розшуку ГУНП в Донецькій області, слідчого управління та представниками Служби безпеки України.

Поліція Донеччини