В Англії дивилися фільм про костянтинівських остарбайтерів

У минулому році ми писали, що австрійський режисер-документаліст Ruslana Berndl, з якою ми подружилися, коли вона була у Костянтинівці та знімала фільм про наших остарбайтерів (примусові працівники, яких було угнано до Німеччини під час 2-ї світової), випустила у світ документальну стрічку про них "Sunday in Strasbourg" («Неділя у Стразбурзі»). За цей рік фільм об’їздив увесь світ та взяв участь у фестивалях документального кіно – від Італії до Бангладеш, від Маріупіля до Відня, від Києва до Англії.

І ось, на цьому тижні «Провінція» отримала від режисерки звістку: «Дуже рада поділитися з вами інформацією про те, що мій фільм "Неділя в Страсбурзі" став одним з лауреатів на кінофестивалі Essex DocFest в Англії.

Журі відмічало: «Це дуже сильний і красиво знятий документальний фільм про темні, але на жаль не одиничні події в історії, що спираються на свідчення і спогади покоління, яке скоро нас залишить... У цьому сенсі фільм сприймається як актуальний, своєчасний і необхідний. Поєднання відвертих інтерв'ю, які розкривають деталі, змішаних з маргінальними, делікатними спостереженнями, говорять про скороминущість часу, історії і самого життя. Архівні кадри створюють змістовний діалог між теперішнім і минулим, відзначаючи минулість часу. У підсумку фільм передає складну і вагому історію переплетених життів і переживань, причому, робить це в дивно лаконічній та делікатній манері...».

Руслана готова провести он-лайн презентацію фільму, якщо до неї звернеться музей, бібліотека або заклади культури чи освіти. «На звичай ми такі презентації робимо у формі он-лайн зустрічей, де мене коротко представляють перед показом фільму, потім показ, а потім питання та відповіді з моєї сторони. В майбутньому можна буде це зробити, сподіваюсь, live».

Нагадаємо, що у 2010-2012 роках «Провінція» разом з істориками та краєзнавцями реалізувала у Костянтинівці масштабний проект «Останній остарбайтер», де були виявлені 380 ще живих таких примусових працівників, їм була надана допомога та пошана. Зараз їх не більше декількох десятків…

В.Березін

Большой раунд аплодисментов Ruslana Berndl за ее наградный документальный фильм в Страсбурге!!!

Документальный фильм

Воскресенье в Страсбурге, 91 мин, 2019

Синопсис:

В воскресенье 1943, в выходной день, Марта хочет тайно отправиться в Страсбург со своим другом заключённым Французом.

Утром Иван покидает двор немецкого хозяина и едет с таким же, как он «Остарбайтер «, на Восток, в направлении Родины.

Итальянское Сопротивление освобождает Николая от лагеря принудительного труда и доставляет его в отряд гарибальдианцев.

Что будет с ними дальше? Война жалости не знает, но память тоже беспощадна.

Жертвы двух диктатур: гитлеровской и сталинской, память, которая никогда не умирает...