Газовики планують підвищення тарифів на газ

Я правду о тебе
порасскажу такую,
Что хуже всякой лжи.
Александр Грибоедов

У двері українців стукає нова «реформа» - збільшення цін на газ. Голова правління ВАТ з газопостачання та газифікації «Донецькоблгаз» М.С. Масс надіслав листа до редакції з вимогою спростувати інформацію, висвітлену в статті «Відсебеньки газових крутіїв» (Провинция» №2 від 13.01.2010 р.).

Нагадаю, що в тій статті я обґрунтовано звинуватив газовиків, що вони лише наполовину виконують Постанову №2246 від 09.12.1999 р. «Про затвердження Правил надання населенню послуг з газопостачання». Тобто, перерахунок плати за спожитий газ провадять лише тим, хто перевищив обсяг споживання, і цим абонентам нараховують недоплату. А ті споживачі, котрі потрапили у категорію з меншим споживанням, а отже, із меншою ціною, перерахунку не отримали і тому переплату їм не врахували.

Якщо абонент, який скоротив споживання, навіть вимагатиме перерахунку, то його не здійснюватимуть. Автор має в своєму розпорядженні документи майже дворічного листування абонента з цього приводу, яке закінчилось нічим. Тобто, перерахунку так і не відбулося. Хоча, згідно з «Правилами…»:

 «32. Газопостачальне підприємство зобов’язане: «…визначати на основі фактичних обсягів використання природного газу споживачем у попередньому році… величину роздрібної ціни на природний газ для споживача на поточний рік… відповідно до пункту 10 цих Правил».

«проводити за підсумками року станом на 1 січня перерахунок оплати споживачем вартості спожитого в попередньому році природного газу залежно від обсягу його фактичного використання в попередньому році за роздрібними цінами, що діяли в попередньому році…»


«Правилами…» визначений обов’язок газопостачального підприємства повідомляти споживача про переплату за газ. Адже, не лінуються газовики сповіщати письмово і досить агресивно, з погрозою відключення, лише тим, хто спожив більше газу, а отже, повинен за цілий рік доплатити за вищою ціною.

Читаємо уважно «Правила надання населенню послуг з газопостачання»:

«32. Газопостачальне підприємство зобов’язане: надавати інформацію щодо тарифів на постачання газу, ціни газу, порядку плати за спожитий газ…»

«36. Газопостачальне та газорозподільне підприємство несуть відповідальність згідно із законодавством за: несвоєчасне надання інформації або надання недостовірної інформації…»

В попередній статті я писав, що «…контроль за цим монополістом «Донецькоблгазом» поганенький. Я підозрював, що вони, не сплачуючи повністю за отриманий газ «Нафтогазу України», подають звіти, виправдовуючись, мовляв, перерахунки здійснюємо і повертаємо населенню за сплачений газ, згідно з Постановою №2246 від 09.12.1999 р».


Але, після отримання  вимоги спростування, зрозумів, що правда ще гіркіша, ніж я вважав.

Перерахунки не здійснюються, незважаючи на те, що «Нафтогаз Україна» врахував облгазам і збільшення чисельності працюючих на 5%, і збільшення нормативу прибутку з 5% до 10%, а також врахування у складі витрат на поліпшення основних засобів 10% залишкової вартості.

В додатку до листа з вимогою спростування заступник голови правління «Нафтогаз України» Ю.Колбушкін повідомляє: «Щодо компенсації збитків від проведення перерахунку вартості спожитого населенням природного газу. «…на цей час… не визначено джерело покриття збитків». «…у державному бюджеті на 2009 рік не враховано джерела для покриття збитків від перерахунку вартості природного газу, спожитого населенням…».

Як виправдання щодо невиконання перерахунків, «Донецькоблгаз» надав лист-відповідь «Нафтогазу України», яким відмовлено компенсувати так звані збитки від проведення перерахунку вартості спожитого населенням газу. Можливо тепер, після зміни керівництва, в «Нафтогазі України» схаменуться, і второпають, що ніяких збитків від цих перерахунків немає. Якщо там люди розумні, то зрозуміють, що перерахунки за збільшення і зменшення споживання компенсуються і жодних збитків не існує в природі, або вони несуттєві.

Голова правління «Донецькоблгаз» своєю вимогою про спростування інформації повідомляє, що «…коригуючи акти… направлено… ДК «Газ України», яким у здійсненні коригування ціни газу нашому підприємству відмовлено. Втім, це вже проблеми нашого підприємства… і ні в якому разі не стосується споживачів». Якщо це так, то чому ви свої проблеми скинули на плечі споживачів і не здійснюєте перерахунків?

У Верховній Раді лежать ще неприйняті законопроекти, якими газове лоббі в парламенті намагається списати величезну заборгованість перед «Нафтогазом України». Надам вирізку з пояснювальної записки до одного із законопроектів: «Основною метою законопроекту є… подальше створення сприятливих умов для погашення підприємствами паливно-енергетичного комплексу заборгованості, що утворилась внаслідок несплати споживачами за енергоносії».

Так звідки ж виникла така величезна заборгованість облгазів перед «Нафтогазом України»? Виявляється, що над деякими облгазами існує надбудова, так званий бізнес-контур «Газекс-Україна», в які  входять п’ять обл- і міськгазів, свого часу перетворених на ВАТ з газифікації та газозабезпечення, — «Дніпрогаз», «Донецькміськгаз», «Харківгаз», «Харківміськгаз» і «Криворіжгаз». Якщо хтось вважає, що ця надбудова працює безкоштовно, то це дуже наївна людина.

Виявляється, цю надбудову не задовольняє договір з НАК «Нафтогаз України». Вони, за словами гендиректора ТОВ «Газекс-Україна» Віталія Дем’янюка, вже «…підготовили всеосяжний пакет документів і пропозицій, пов’язаних із передачею газорозподільних мереж у концесію…», як мріє Росія про всю газотранспортну систему. Зрозуміло, що ця надбудова ніяк не сприятиме зниженню тарифів.

За словами В. Дем’янюка: «…наш тариф на газорозподіл, що становить нині менше 100 грн., — це просто сльози!» Тобто, отримуючи 10 коп. за розподіл кожного кубометра газу, вони проливають сльози, без уточнення, власні чи споживачів.

Я писав про заборгованість «Донецькоблгазу» перед «Нафтогазом України». В. Дем’янюк це підтверджує в «Дзеркалі тижня»» «…підприємство намагається притримати ці гроші на «чорний день». Тому перший крок з оздоровлення платіжної дисципліни з боку облгазів — це встановлення економічно обґрунтованих тарифів». І встановлять!!! Як запевнив керівник УГГ м. Костянтинівки О. Бєлоусов – графік підвищення тарифів існує.

Так про який «чорний день» вони мріють? А про той день, коли, завдячуючи їх тактиці: «притримати ці гроші на «чорний день», державна компанія «Нафтогаз України» збанкрутує. А що станеться потім, усі розуміють. Російською мовою це звучить: «Было ваше – станет наше!»

В листі про вимогу спростування невідомо чого, прозвучала цікава думка пана М. С. Масса: «робити висновки щодо доцільності дій Уряду в частині реформування газотранспортної системи є справою завчасною, а з боку пересічних громадян – некоректною».

Я не пересічний громадянин, а ГРОМАДЯНИН України. Я висловлював свою думку і продовжу це робити щодо будь-яких дій чи бездіяльності усіх гілок влади. Незважаючи на зауваження Масса, я вважаю, що газові мережі – народну власність – продовжують використовувати ділки задля власного збагачення. Я навіть можу висловити своє переконання, що надання у концесію, або приватизація газових мереж заподіє непоправну шкоду Україні. І я поділяю думку справжнього фахівця Олега Дубини: «Ми зав’язані на облгазах. І облгази можуть тепер розповідати, що у нас не такий тариф, і не розраховуватися за газ. Це я вважаю невдачею. І я не зупиняв би процесу створення «Нафтогазмереж».

Я, громадянин України, маю право на власне бачення, а згідно з Законом України № 2782 від 16.11.1992 р. «Про друковані засоби інформації в Україні» на: «…вільне вираження у друкованій формі своїх поглядів і переконань».

А щодо приниження ділової репутації, в якому звинувачено автора, надам лише частину із статті Д. Качури в «Урядовому кур’єрі» №219 від 29.11.2009 р. з красномовним заголовком: «За саботаж облгази позбавлятимуть ліцензій»: «Глава уряду підкреслила: незважаючи на те, що населення розраховується за газ у повному обсязі, кошти від облгазів надходять «Нафтогазу» лише частково. За даними уряду, близько 1 млрд грн. становить заборгованість облгазів, що контролюються групою «Газекс» Віктора Вексельберга. «Якщо до кінця року не буде погашено всі борги, вони будуть позбавлені ліцензій, оскільки оренда локальних газопроводів у них уже завершилась», - сказала Ю. Тимошенко. Загалом, на її думку, великою помилкою було робити облгази та обленерго приватними. Тому уряд готується до повернення обласних газопостачальних організацій до державної форми власності. Прем’єр повідомила, що Кабінет Міністрів проситиме Генпрокуратуру порушити кримінальні справи проти місцевих керівників, чиї області не розраховуються з «Нафтогазом». Такі дії облгазів схожі на саботаж. «Те, що відбувається з розрахунками за газ - це підрив незалежності України», - заявила вона». Вважаю, що цю думку не змінить жодний наступний уряд.

А стаття Д.Менделєєва в «Дзеркалі тижня» №11 від 28.03.2009 р. взагалі має образливу для міськ- і облгазів назву: «Що заходить через трубу, а розходиться по кишенях?» В будь-якій демократичній країні така стаття стала би бомбою. Автор ставить дошкульні запитання: «Куди зникають гроші споживачів газу? Звідки в України мільярдні борги за природний газ? Система міськ- і облгазів перетворилася на «чорну діру» для висмоктування грошей із держави…»

Але у листі голови правління «Донецькоблгаз» є і позитивний момент. Пан М.С. Масс конкретно не спростовує жодного мого аргументу. Він не спростовує мій закид, який зазначений, як припущення, що: «…в Україні діє неписане правило – якщо чиновник зволікає з виконанням настанов законодавства, отже він очікує на пропозицію хабара».

Особливо образив керівника «Донецькоблгазу» епіграф з народної творчості. Звісно, народ скаже, як зав’яже. Повинен зазначити, що цей епіграф точно відповідає тим обставинам, які виникли у зв’язку з реформою – запровадження диференційованих тарифів. Шляхетні наміри уряду зруйновані тими, хто вишукуючи шпаринки у законодавстві, хоче отримувати зиск. Тобто, реформа впроваджується, але не для всіх.

Ще повинен зазначити, що жодного нецензурного слова у статті я не надав. Є лише одна буква з крапками. А якщо декому ввижається нецензурщина, нехай звинувачує власне виховання, а не автора. Я здогадуюсь, як продовжили газовики слово з однієї букви в епіграфу. Тому кожен може замінити його на інше, в залежності від особистого смаку: повія, проститутка, паплюга, хльорка, повійниця, куртизанка, кокотка, лоретка, розпутниця, безпутниця, потіпаха, гріховодниця, бахурка, потаскуха, шлюха, шльондра, мандрьоха, блудниця.

Мушу зазначити, що під час збору інформації для статті, ті абоненти, котрі мали справу з газовими крутіями, послуговувались у спілкуванні зі мною такими обсценізмами на адресу газовиків, що «Словник нецензурної лексики» Лесі Ставицької відпочиває.

ЯРОСЛАВ Yaroslav70 [at] meta.ua

Comments

 

26.3.2010 «Демьянюк на днях был уволен из компании «Газэкс-Украина» по обвинению в нецелевых тратах средств предприятия. Ранее газета «Деловая столица» выяснила, что Демьянюк, не имея на то полномочий, успел продать оффшорным фирмам принадлежавшие компании «ГАЗЭКС-Украина» ценные бумаги.
Таким образом, Демьянюк виновен в хищении денежных средств ООО «ГАЗЭКС-Украина» в объеме около $5 млн., констатировал портал UA Energy.
Примечательно, что крупные пакеты акций обл- и горгазов, которые принадлежали ООО «ГАЗЭКС-Украина», были проданы Брокерскому дому по стоимости, близкой к номинальной. Общая цена сделки составила 1718000 гривен, что более чем в 25 раз ниже реальной рыночной стоимости этих пакетов».

«Не допустим повышения цены на газ» - передвиборна обіцянка Януковича.

З 1 серпня 2010 року відпускні ціни на природний газ для населення, диференційовані за річним обсягом споживання і наявності чи відсутності у абонента лічильника, зросли на 50%.

Населенню поставляється природний газ українського походження, що видобувається підприємствами, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50%. Собівартість видобування природного газу основним українським виробником – «Укргазвидобуванням» становить близько 21 коп. за один кубометр. Після підвищення мінімальна ціна газу для населення становитиме 72,54 коп. за один кубометр.

Таким чином, українці, в чиї будинки та квартири підведений газ, платитимуть за нього втричі (при споживанні до 2500 кубометрів), а то й усемеро дорожче (при споживанні до 12000 кубометрів), ніж обходиться газ вітчизняного видобутку. Звичайно, є ще витрати на транспортування, але вони незначні.

Видобуток газу в Україні в 2009 році 19,3 млрд. кубометрів. Населенню в 2009 році було відпущено 16,8 млрд. кубометрів газу, тобто вітчизняного продукту для цієї категорії споживачів вистачає з лишком.

О.Сергієнко в «Дзеркалі тижня» № 26 від 10 — 16 липня 2010 р. пише:

«Тут, по суті, відповідь на ключове запитання: для кого, зрештою, старалася команда В.Януковича, знижуючи газово-флотським методом ціну на газ, — для всіх українських громадян чи тільки для металурга на прізвище Ахметов і хіміка на прізвище Фірташ? …населення... піддають нині психологічній атаці з метою проведення чергового підвищення тарифів. Якщо це станеться, то такою і буде ціна обіцянкам Януковича і Ко, а також вартість «здачі Севастополя»…