Четверті Гайворонківські читання

Стало вже доброю традицією у січні кожного року до Костянтинівки з’їжджаються з різних куточків Донецького краю і всієї України  шанувальники творчості Василя Андрійовича Гайворонського, щоб засвідчити любов і пошану до видатного письменника-земляка, поділитися результатами своїх наукових розвідок, узагальнити матеріали дослідження його життєвого та творчого шляху.

Головний приз читань зайняла група учнів школи № 4, яка інсценувала оповідання Гайворонського «Жарт».

Так сталося і 21 січня цього року. Зусиллями Костянтинівського міського відділу освіти, Костянтинівської гімназії, газети «Провінція», Костянтинівського краєзнавчого музею, Товариства ім. О. Тихого у приміщенні Костянтинівської гімназії відбулися 4‑ті Гайворонківські читання у формі конференції, на якій було обговорено питання: «Тематичні обрії прози В. Гайворонського (Гайдарівського)».

В ошатній гімназійській залі на сцені перед портретом Гайворонського тріпотливо горить свіча — свіча пам’яті. З любов’ю оформлено стенд «Геній ходив поруч з нами», на якому розміщено твори письменника-земляка: збірник оповідань «А світ такий гарний», оповідання «Циркачка», повісті «Заячий пастух», «Ще одне кохання».

Прикро, але в Україні твори В. Гайворонського практично ще не видано, вони тільки починають повертатися і досліджуватися завдяки небайдужим ученим-ентузіастам і патріотам Донбасу. На превеликий жаль, пішла з життя у вічні засвіти людина з великим небайдужим серцем, пристрасна дослідниця творчості В. Гайворонського і учасниця попередніх читань Феня Дмитрівна Пустова, кандидат філологічних наук, доцент ДонНУ. Але з кожним роком поглиблюється інтерес громадськості міста і всього Донбасу до непересічної постаті свого славного земляка, розширюється коло небайдужих до його творчості.

Учасників урочистого зібрання привітала директор Костянтинівської гімназії, канд. філол. наук, доцент Шередека Галина Володимирівна, відзначивши, що відродження пам’яті про В. А. Гайворонського є наріжним каменем процесу виховання майбутніх свідомих громадян України.

Перед початком роботи конференції учасникам і гостям було запропоновано перегляд фільму «Доньці Антоніні Василівні на пам’ять про батька…», автором якого є учитель української мови та літератури гімназії Задорожня Людмила Олександрівна. Потім з доповідями виступили О. Барабаш, канд.. істор. наук, доцент, директор Костянтинівського навчального центру КЕП, В. Алтухов, ст. викл. ДонНТУ, член НСЖУ; І. Бредихін, викладач історії КПЛ, Л. Задорожня, учитель української мови та літератури гімназії; Є. Шаповалов, голова товариства імені О. Тихого; О. Добровольський, історик, дослідник ОУН-УПА на Сході України.

Нікого не залишили байдужими виступи учнів гімназії, ліцею, НВК та ЗОШ №№ 1, 2, 3, 4, 6, 7, 9, 13, 15, 16, які читали уривки з творів та інсценували фрагменти з оповідань В. Гайворонського (оповідання «Козачка Гання», «Рятівна курка», «Чортове колесо»,» Жарт», «Циркачеп», «Щастя», «Дорога наща довга», «Є й щасливі люди», «Зоре моя вечірняя» та ін.).

Почесними гостями читань традиційно є рідна донька письменника Антоніна Василівна та його онучка Людмила. Своєю присутністю волонтер Корпусу Миру США Бен Робінсон зробив читання міжнародними.
Василь Андрійович Гайворонський пройшов свою хресну дорогу, зазнавши страждань, стійко перенісши випробування на міцність тіла і духу. Йому не пощастило побачити вільну Україну, де розпочалося невідворотне оновлення. Але вже нестримно летить у наш край його щире слово, сповнене любові до рідної землі й віри в те, що «А світ такий гарний…». Щире слово нашого славного земляка Василя Гайворонського має послужити нам, громадянам незалежної держави, у розбудові рідного Донбасу і всієї України.

В. Алтухов, В. Березін.

Comments

 Ніде не бачив оголошень про проведення читань. Це закрита тусовка?

Ответ на от perebendya

А вот скажи мне,Ярослав,Перебендя (или как там тебя еще?),-тебе они нужны,эти "гайворонские"слушания? Ты бы туда пошел? Или забыл,что гайворонский горбатился на нацистов в явно антисемитской газете"Відбудова"?

Ответ на от Развелитутсобак

 Ну, не так щоб дуже... Достатньо кілька десятків виданих наукових праць про життя і творчість та повне зібрання творів видане накладом 100-200 тисяч у вільному продажу та по кілька примірників у кожну школу України і бібліотеку:)

Чи горбатілся на нацистов? Знаю точно, що працював на Україну за окупації більшовицькою Росією. Якщо був антисемітом - то погано. Значить був ще незрілий націоналіст.

Та до найбільших ворогів нації євреї й так відносять комунізм, фашизм і українців. Найперший і найбільший ворог в них - Б.Хмельницький. Ви ж його шануєте, чи не так? Його в нас всі шанують, бо його діями нас в московське ярмо впрягли.

Але, я вважаю, то євреї помиляються щодо українців. Ми не є антисемітами, то - московська пропаганда. Ми з ними сотні років співіснували, поки вони або ми не давали собою маніпулювати то полякам то москалям.

Ответ на от perebendya

Ну,вы не перегибайте,какие-такие антисемиты среди украинцев? Вам генеалогическое древо журналиста Петлюры или академика Грушевского хорошо известно?А "идеолога" "Донцова"?А "поэта" "Хвылевого"?А нынешних - Мовчана,Павлычко,Драча?Не совсем?Так поинтересуйтесь,можете в Донецк к раввину съездить,он вам там все популярно разъяснит.

Ответ на от Развелитутсобак

 То не я пєрєгібаю, то дуже відомий американець рабі Йосеф Тьолушкін в праці "Єврєйскій мір".

А Українці, насправді, дуже комунікативні люди.

Оголошення були в газеті, ми ще й запрошували до співпраці всіх бажаючих.

Якщо є бажання - можно прийняти участь у роботі по вивченню творчості та життєвого шляху письменника.

Наприклад, треба вийти на когось у США, щоб допомогли взяти (ми знаємо де) речі та книги Гайворонського та переправити сюди.

Ответ на от Антипропаганда2

 Речення виглядало б краще так: "Володимире, українською пишуть "брати участь" замість "приймати участь", бо приймають ..."

Ответ на от rezon

 Жорік-таки падлота звичайна. Ні, талановита падлота, і ролік прикольний. І в якійсь країні хоч би у Франції, хоч би в Росії Жорік загурчав би у в'язницю.

Це посилання, звісно, для того, хто весь в шрамах за вживання російської???

То ось ще роліки, дуже промовисті і не є брехнею і акторською вигадкою шовініста:

http://maidanua.org/static/news/2011/1296172726.html

http://maidanua.org/static/news/2011/1296036889.html

Ответ на от perebendya

Це посилання, звісно, для того, хто весь в шрамах за вживання російської???



Не совсем. Просто вы напару с Анти2 напомнили мне тех двух услужливых парней из ролика которые поправляли Жорика пока он не сорвался. Зачем вы пристаете к Березину? Он и так старается,отвечает вам на мове, а вы ему тычите, причем там где можно промолчать.



Ну а что касается Жорика, то он от Ющенко получил "Народного артиста Украины", а вот Швец, конечно, пострадал... Я наблюдаю у вас желание всех посадить. Могу предложить вам обратить внимание на Арсения Петровича, который предлагает сажать за "публичное унижение, пренебрежение или намеренное искажение украинского и других языков" на 3 года.  Кому что, а вот Арению Петровичу пиар на теме гаишника, но судя по всему он свой электорат найдет. Интересно, а вот если у вас будет такой инструмент (закон), вы будете Березина поправлять или сразу пойдете катать на него за "публичное намеренное искажение"?

Ответ на от rezon

 Я не звертався до Бєрєзіна з мовними питаннями, а до Антіпропаганди2.

Від Ющенка багато хто отримав звання і медалі. А дехто й відмовився їх отримувати. То не моя справа. І бажання садити когось в мене нема. Я лише констатую факт.

Я б за приниження національної (та й будь-якої іншої) мови, як за прояв расизму, ввів відповідальність адміністративну  і ввів суттєві штрафи. 100-500 тисяч гривень. При повторному випадку принизливого ставлення позбавляв би громадянства і депортував.

І не пересмикуйте, за своєю звичкою, пишучи про Бєрєзіна. До речі, таких саме формулювань і що саме мав на увазі Яценюк, я ніде не зустрічав. Чи це чергове ваше пересмикування?

Ответ на от perebendya

[quote=perebendya] Я не звертався до Бєрєзіна з мовними питаннями, а до Антіпропаганди2. [/quote]

Ну Березину вы успели сказать свое “фe” относительно “Провинции”.

[quote=perebendya]  І бажання садити когось в мене нема... позбавляв би громадянства і депортував. [/quote] ???? Куда депортировать? В Бразилию, где много диких обезьян? Не смешите. А еще рекомендую вам вспомнить, как вы отзывались о русском языке. Куда ВАС депортировать в случае чего? :)

[quote=perebendya] До речі, таких саме формулювань і що саме мав на увазі Яценюк, я ніде не зустрічав. Чи це чергове ваше пересмикування?[/quote] Я ничего не передергиваю. Я цитировал, потому оставлю все на совести авторов статьи. И про Березина я не передергивал, это больше риторический вопрос был, для того чтобы вы задумывались уже сейчас, где должна быть грань.

Ответ на от rezon

 "Провінція" далеко від мовного питання. Тож визнайте, що я не говорив того, про що Ви пишете і більше не придумуйте за мене нічого.

А що з депортацією? Москвофілів, що знущаються з українців - в московщину. Англомовних хамів - за бажанням в англомовні країни. Які питання? І що там з моїм відношенням до російської? Ніякого особистого відношення, типу "теляча" чи "свиняча". Завжди говорю лише про дослідження лінгвістів. А якщо й знайдете в мене якесь невідповідне ставлення до російської - в Україну мене.

Дайте посилання на цитату зі статті про Яценюка, щоб це не виглядало пересмикуванням. Я працюватиму над тим, щоб він визнав неадекватність деяких власних висловлювань.

Ответ на от perebendya

такая же новость про "украинскую" школу в самом Донецке! Я так понимаю чтобы родителей услышали, надо вопить о том что их школа "украинская". Вот возьмите для примера наши Константиновские школы 10, 12, 27, 7... кто следующий? Как по мне, так плохо когда закрывают ШКОЛУ (без прилагательного) и я считаю что в государстве Украина все школы  - украинские.

Ответ на от rezon

 Поганий смак стьобатися над мовою, над якою знущалися сотні років.

Здається різниця між закриттям школи і закриттям єдиної української школи - очевидна. Не думаю, що в Костянтинівці колись будуть радіти, якщо закриватимуть єдину російську.

Ответ на от perebendya

[quote=perebendya]

Поганий смак стьобатися над мовою, над якою знущалися сотні років.[/quote] Вам не понятно о чем ролик? Над мовою никто там и не стебался. А у кого тут плохой вкус? Вы же сами написали, что Жорик талантливый  и ролик прикольный. Что касается школ, еще раз повторю ВСЕ школы украинские, и однозначно плохо, когда закрывают ШКОЛУ, хоть ту которая профилируется как языковая, хоть ту которая профилируется, как спортивная, хоть любую другую… а все прочее от лукавого… Это мое личное мнение.

Ответ на от rezon

 Проте, якщо Вам певні зусилля євреїв по піднесенню ваги теми Голокосту і видаватимуться смішними, то не спішіть ліпити про то якого дурнуватого роліка. Бо наживете заслужених неприємностей.

Деякі зусилля української (???) влади з так званої українізації були ідіотськими, проте тема є дуже болючою і стьобатися  в тому полі - не варто. Оцю тупу бидлякувату нечутливість я і вважаю поганим смаком.

Слушайте, до чего вы договорились в комментариях! Статья ведь прекрасная: главное тем, что на украинском и о земляках. Я горжусь "Провинцией" и Константиновкой!