Про Фукусіму і атомну енергетику

   Взагалі то я хотів лише написати коментар до статті Березіна  але він виявився задовгим, тому виношу свої міркування окремо. І ще одне зауваження, для уникнення непорозумінь. Я аж ніяк не є прихильником атомної енергетики, принаймі палким. Швидше, розглядаю її як неминуче зло (сподіваюсь –тимчасово). Але - Amicus Plato, sed magis amica veritas.

Normal 0 MicrosoftInternetExplorer4
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:"Обычная таблица";
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";}
Про ростовську станцію нічого не скажу – питанням не володію. А от про Енергодар і Фукусіму... Почну з того, що ближче.

Хотя многие годы известно, что Запорожская АЭС может быть смыта цунами, которое образуется в результате вполне возможного разрушения ДнепроГЭС

В разі руйнації Дніпрогесу висота хвилі безпосередньо за дамбою може досягти 9 м. Вже від Хортиці вона почне зменшуватись, розійшовшись по обох руслам. Звичайно ж, це не зніме загрози з Південного мікрорайону („Піски”) та правобережних сіл –Нижньої Хортиці, Розумовки, Камінського, Біленької. Власне навіть є історичний досвід. В 1941 році операція по підриву греблі радянськими саперами була настільки засекреченою, що від хвилі загинули радянські частини, зосереджені в плавнях, які чекали переправи. Я вже мовчу про місцеве населення. Але ми про інше.

Вишина хвилі яка, вирвавшись в Каховське водосховище, розійдеться по всій його ширині становитиме аж 90см. Повірте, Запорізька АЕС розташована дещо више, коли відраховувати від рівня Дніпра. В цілому так –села стоять там, де стояли не одне сторіччя, тут нічого не зробиш, і станція стоїть на вірному місці (Іванівські піски –місцевість, абсолютно не придатна для с/г використання). А от авторів ідеї будівництва Південного я би... (мрії, мрії..)

А тепер про Японію.

В отличие от большинства украинцев, которых авария на Фукусимской АЭС ввергла в шок от понимания того, что если это произошло у педантичных, честных и дисциплинированных японцев, то можно быть уверенным в том, что у нас это будет на порядок страшнее... Тем временем, атомщики имеют наглость говорить об увеличении эффективности своей работы на нашу голову!?

Можливо я Вас здивую, але ніякої аварії, пов'язаної з ОСНОВНОЮ діяльностю станції в Фукусімі не було. Станція спокійно витримала і землетрус і цунамі та спокійно відімкнулась в автоматичному режимі, як і передбачалось проектом. Неприємності почались з відключення резервного живлення. Порвало дроти – звичайна справа для будь-якого сільського електрика. Далі історія з резервним дизель – генератором, на подробицях якої зупинятись не будемо – відомі мені версії надто образливі для японців щоби їм довіряти. В будь-якому разі до атомної енергетики це не мало жодного стосунку. А що ж там було?

Було дві жахливі помилки проектантів і/чи будівників.

Перша. Певно з міркувань економії місця сховища відпрацьований ТВЕЛів (просто кажучі – басейни з водою, в яких вони розміщені) побудували прямо на кришах реакторів. Свого часу радянські інженери відносили сховища за 200-3000м, з'єдуючи їх з основним приміщенням критою галереєю. Таким чином японці отримали по перше чудові ємності для накопичення та наступного підриву водню, що й відбувалось. Окрім того в умовах неподачі охолоджуючої води твели розігрівались і мали чудову нагоду пропропалити все до низу...

Друга. Резервні лінії за всіма загальноприйнятими правилами мали бути індивідуальними у кожного реактора. Який великий економіст  вніс „рацпропозицію” і переробив все на єдину для всіх реакторів систему – дуже цікаве питання. Але це дозволило вибухнути не одному реактору, а чотирьом.

Є й ціла низка питань щодо тих дій, які здійснюються при ліквідації, що змушує доволі скептично ставитись до  захоплення автора японським характером . Але це вже зовсім інша тема. В будь-якому випадку  в суперечці про безпеку атомної енергетики аварія в Фукусімі, як на мене, не надала жодних додаткових аргументів ні її прихильникам ні противникам.

 

Форум

- Мы протестуем против атомных станций!

- Так ведь не будет станций, не будет и света в доме.

- Ну и ладна, мы и в темноте телевизор посмотрим!

Это не мои слова. Это общение с одной из женщин протестовавших против строительства ростовской АЭС и показанное по ТВ.

К сожалению на данный момент реальной альтернативы замены АЭС нет. Ветряки не такие мощные, а занимают огромные площадя. Гелиостанции - аналогично (пример крымская станция - успешно разворованная), к тому же требующая солнечной погоды.

Тевловые станции - экологи уже шумят о теплице на земле. Гидро - ограниченное количество на длину реки.

 

Авария произошла. Последствия еще долго будут устранять. Но вот, что осталось за кадром - Россия предложила помощь в поиске пропавших людей, Украина також предложила помощь, но за деньги.