Національний кешбек — як працює, навіщо його впроваджують та чому критикують

В Україні з 2 вересня починає працювати програма "Національний кешбек". Покупці будуть отримувати компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів — тих, що мають позначку "Зроблено в Україні" спеціального формату. Як буде працювати програма, чому її вирішили впровадити та за що критикують — розповідає Суспільне.

Як це працює

Ті, хто бере участь в "Національному кешбеку", будуть отримувати 10% з покупок українських товарів, що зареєстровані в програмі, проте, місячна сума кешбеку не може бути більшою ніж три тисячі гривень. Ці гроші мають надходити кожного місяця, після 20 числа. Їх можна буде витратити на послуги — медичні, комунальні, купити квитки, наприклад, в кінотеатр або на потяг. Або задонатити на ЗСУ чи придбати військові облігації. Повний перелік послуг — за цим посиланням.

"Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки й медичні вироби. Кешбек не буде нараховуватись на підакцизні товари. Участь покупців, виробників і продавців в програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми", — пояснює міністерка економіки Юлія Свириденко.

Як доєднатися до програми

Покупцям — відкрити рахунок, отримати карту в банку, який бере участь у програмі (перелік банків — тут) та погодитися на передачу даних про транзакції при купівлі товарів. Тоді, в мобільному застосунку "Дія", обрати послугу "Національний кешбек".

Підприємці можуть доєднатися до програми через застосунок "Дія". Поки у програмі можуть реєструватися лише виробники, але згодом відкриють можливість робити це і продавцям. Подавати на участь у програмі можна будь-які товари українського виробництва, окрім підакцизних — алкоголь, тютюн і паливо.

Навіщо вводять "Національний кешбек"

До кінця 2024 року уряд виділив на цю програму 3 млрд гривень. В Мінекономіки говорять, вона має фінансово підтримати українців — попереду опалювальний сезон, гроші з кешбеку можна буде витрачати, зокрема, на комуналку. Також ця програма має підтримати виробників — в Мінекономіки прогнозують ріст попиту на українські товари, а відтак — створення нових робочих місць.

Схожу програму — єПідтримка, уряд впроваджував під час COVID-19. Тоді понад 10 млн українців витратили більше ніж 3,5 млрд грн на комунальні послуги, книги, кіно, ліки, квитки на подорожі, абонементи у спортзали, чи квитки у театри.

За що критикують "Національний кешбек"

Частина українських аналітичних центрів, серед яких, зокрема, Інститут соціально-економічної трансформації, Інститут економічних досліджень та політичних консультацій, CASE Україна, зробили експертну оцінку "Національного кешбеку". Її висновки — програма "фінансово обтяжлива" для бюджету, а сам механізм кешбеку — "несправедливий", бо він, ймовірно, буде діяти переважно через великі торговельні мережі, що "завдасть шкоди дрібним виробникам та реалізаторам".

Також, йдеться про порушення приватності. Щоб взяти участь у програмі, треба буде надавати повний доступ до даних по транзакціях з картки, а отже, податкова буде бачити не тільки операції в рамках "Національного кешбеку", а й всі інші, які проходять по ній, пояснює юрист Андрій Шабельников: "Кожен має розуміти, що ми надаємо повний доступ до карткового рахунку, з відповідністю якого буде нараховуватись кешбек".

Заступник керівника Комітету ВР з питань податкової та митної політики, народний депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк вказує на ще одну проблему — гроші, отримані по програмі "Національний кешбек", будуть оподатковуватися, а отже фактично людина буде отримувати меншу суму. Уряд подав законопроєкт, який має встановити податкові пільги для кешбеку, проте, каже Железняк, його досі не розглянули.

Економіст Ілля Несходовський, говорить, наразі важко оцінити економічну ефективність програми: "Виробники можуть розраховувати на збільшення обсягів реалізації. Щодо споживачів — якщо ціна у якогось виробника буде, умовно, 40 гривень, а у того, який бере участь в програмі — 50 гривень, ви приймете рішення купувати за 40 гривень. Зараз ми де-факто говоримо про недоведену щодо ефективності програму на 3 мільярди гривень лише тільки на цей рік, яка має якимось чином вплинути на зростання економіки".

В Мінекономіки говорять, програма все ж вплине. "Наші прогнози показують, що "Національний кешбек" може додати 0,25 відсоткового пункту до зростання ВВП до кінця року", — заявила заступниця Міністра економіки України Надія Бігун.

"Суспільне. Новини"