До дня народження Олекси Тихого

У ці дні ім'я Олекси Тихого знов і знов з'являється в ЗМІ та Інтернеті. Ось яскравий приклад розміщення на самому відомому на Україні сайті, де можна побачити й коментарі:

http://www.istpravda.com.ua/articles/2012/02/5/71393/

Хоч і холодно, але не прогавайте цікавий захід - ми запрошуємо вас взяти участь у меморіальному вечорі, який відбудеться 8 лютого 2012 року з 15.00 в приміщенні Донецької обласної філармонії з нагоди 85-х роковин від народження нашого видатного правозахисника та земляка.

27 січня 2012 року виповнилося 85 років з дня народження Олекси Тихого.

Олексій Іванович Тихий народився 27.01.1927р. на хуторі Їжівка Костянтинівського району Донецької області, помер 06.05.1984р. в тюремній лікарні м. Пермі. Перепохований 19 листопада 1989 р. на Байковому кладовищі у м. Києві разом з Юрієм Литвином та Василем Стусом.

Указом Президента України від 8.11.2006 за громадську мужність, самовідданість у боротьбі за утвердження ідеалів свободи і демократії та з нагоди 30-річниці створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод Олекса Тихий нагороджений орденом «За мужність» I ступеня (посмертно).

8 лютого 2012 року в приміщенні Донецької державної філармонії з 15.00 Донецькою обласною організацією "Просвіта" планується проведення третього(перші 2-1990 та 2007р.р.) Всеукраїнського просвітницького заходу з вшанування 85 – річчя від Дня народження та виходу з друку його всіх праць, а саме:

1. Презентація двотомника Укладачі: Василь Овсієнком. Київ), Марія Олійник(м. Донецьк), Володимир Півень(м. Слов’янськ), Євген Фіалко(м. Дружківка).

Том I. Олекса ТИХИЙ: Думки про рідний Донецький край

До книжки увійшли статті, заяви та листи талановитого педагога і публіциста, правозахисника, члена-засновника Української Гельсінкської групи, написані в 1970–1980-х роках, матеріали судових справ та документи про діяльність видатної особистості, мужнього патріота свого краю і України, який загинув у неволі, а також укладений ним Словник мовних покручів.

Том ІІ. Олекса ТИХИЙ: у спогадах, роздумах, літературі

Спогади друзів і сподвижників, добірка знімків, роздуми наших сучасників про життєвий і духовний подвиг донеччанина Олекси Тихого – талановитого педагога, правозахисника, члена-засновника Української Гельсінкської групи, «Дон Кіхота ХХ століття з обличчям європейського президента, який пішов на смерть, як його предки-козаки йшли на палю».

Не увійшла до цього видання велика праця «Олекса Тихий. Мова – народ». Висловлювання про мову та її значення в житті народу / Упорядник Олекса Тихий, післяслово Осипа Зінкевича. – К.: Смолоскип, 2007. – 416 с., яка стараннями його сина Володимира вийшла в 2007 року окремим виданням.

2. Вечір з нагоди 85-х роковин від народження Олекси Тихого. Сценарний план урочистого заходу здійснив Володимир Півень. Художню частину – заслужений працівник культури, співак, композитор,поет, голова Донецької міської «Просвіти» Микола Присяжнюк.

3. Демонстрація документального фільму режисера Олексія Синельникова (м. Дружківка) «Хочу бути українцем» про Олексу Тихого.

4. Показ експозиції документальних матеріалів про життєвий шлях та діяльність Олексія Івановича Тихого. В тому числі копії документів з кримінальної справи Тихого, яку може представити Управління СБУ України в Донецькій області

У заході візьмуть участь:

1. Академік НАНУ, герой України, голова ДОО ВУТ „Просвіта” Володимир Павлович Шевченко.

2. Видатний громадський діяч, дипломата, народний депутат України Левко Григорович Лук’яненко;

3. Колишній політв’язень, публіцист і громадський діяч

a. Василь Овсієнко;

4. Володимир Олексійович Тихий- син Олексія;

У холі філармонії перед початком прес-конференції буде виставка праць Олекси Тихого і про Олексу Тихого. Будуть також продемонстровані копії документів з кримінальної справи Тихого.

Відправлення автобусу 8 лютого у 12.30 біля будинку міськвиконкому по вул. Леніна.

Бажаючі прийняти участь у заході можуть звертатися по тел. 0662723004, 0679724486

Слава Україні та її героям!!!

Костянтинівський осередок Товариства ім.Олекси Тихого при ДОО ВУТ "Просвіта"

З матеріалом про це можна буде ознайомитися у наступному номері "Провінції".