Його ім'я назавжди буде пов'язане з нашим містом

І як завжди, у січні, вже 5-й раз ми вшанували пам'ять цієї видатної людини.

Відкриття чергових читань по життю та творчості Василя Гайворонського (вони пройшли у індустріальному технікумі 16 січня) буле не зовсім звичайним - звичайна учениця звичаной школи на Червоному прочитала свого листа, що вона адресувала особисте Василю Андрійовичу. Ось уривок - "Завітала я і до доньки Вашої. Вона щиро сумує за Вами і, мабуть, усе на світі віддала б, щоб лише побачити Вас, хоча б просто побачити. А мати її, як розповідала Антоніна Василівна, так і не вийшла заміж, на Вас чекала, Вас одного кохала. Не питала я що думають про Вас діти мого віку, «дорослі діти». Замість них нічого не можу Вам розповісти, але, як виявилося, вами цікавляться! Хоч і небагато поки що, але цікавляться! Та я знаю: і над Вашим ім’ям зійде зіронька, і Ваш голос, що лунає із невеличких книжечок, почують. Це все лише питання часу. Я впевнена в цьому. Про вас ще заговорять. Вірю в це. . Прошу вибачення за те , що не познайомилася з Вашою творчістю раніше, і, користуючись нагодою, хочу подякувати Вам за неї. Сподіваюся, що не востаннє я тримала у руках книжечку Василя Гайворонського і мені пощастить перечитати усі, що вийшли друком. Дуже це цікаво. Приємно, що таку людину народило моє місто. Ваше ім’я викликає пошану до Костянтинівки. Я хочу пишатися своїм рідним містом. З повагою, Ваш нащадок Єлизавета Кручинина, учениця 10-го класу ЗОШ №16".

З повним текстом можна ознайомитися на сторінках вже надруковоної газети.

Також свої роботи по творчості та життю В.Гайворонського прочитали учні Костянтинівської гімназії.

Провідний бібліограф ЦМПБ ім. М. Горького Олена Дудченко надала інформацію щодо текстів самого письменника та матеріалів про нього. Ці всі документи існують у бібліотеці, у вигляді спеціально підібраної папки в електронному вигляді, тобто кожен, хто зацікавиться Гайворонським може їх отримати. 

Технічне обслуговання читань зробленно зусіллями міського краєзнавчого музею. На гарному українському провела читання співробітник музею Людмила Болотіна.

І, як завжди - донька письменника Антоніна Василівна Туровська-Гайворонська, мешканка пос.Червоний, прийняла участь у читаннях, по новому впізнавала та раділа за свого батька.

 

Незвичайним був і фінал читань - організатори та гості відвідали костянтинівський греко-католицький храм, де отець Віталій провів молебен по В.Гайворонському та по всіх, хто жив та помер за Україну.