«Ти не один» - шанс на щасливе дитинство

Аутизм — це розлад розвитку нервової системи, що характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної і невербальної комунікації, і повторюваною поведінкою, існують складнощі у взаємодії із зовнішнім світом, з цього приводу виникають порушення в соціалізації. Людина із аутизмом типово уникає спілкування: усяке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів виявляється йому трагедією; проте інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» — області, в яких здібності хворого досягають нормального або навіть геніального рівня. 

Дитячий аутизм в Україні розцінюється як інвалідність і до таких дітей ставляться як до інвалідів. Це величезна помилка, що калічить мільйони дитячих доль і не дає дитині ніякого шансу на повноцінне життя.

Проект «Ти не один» - це перша унікальна навчальна програма для батьків та викладачів Костянтинівки, яка дозволить вирішити низку проблем соціалізації дітей з аутизмом.

Україні, і в Костянтинівці зокрема, є велика проблема з діагностуванням аутизму в ранньому віці. В місті офіційно зареєстровано біля 70 дітей, які мають діагноз аутизм. Але фактично ця цифра перевищує офіційні дані мінімум в 4 рази (біля 300 дітей), тому що дуже часто цей діагноз не встановлюється вчасно, і батьки не звертаються до лікарів через брак інформації. Проект спрямований на батьків, які мають дітей з офіційним діагнозом і які тільки дізналися про нього, а також на викладачів, які працюють з дітьми з аутизмом.

З цієї проблеми діагностування витікає не менш важлива проблема – батьки зіштовхуються з цією невиліковною хворобою занадто пізно, коли дитині майже неможливо соціалізуватися, що створює бар’єри між нею і рештою суспільства. Крім того, батьки просто розгублені і не уявляють як просто поводитися зі своєю дитиною.

Якщо першу проблему вирішити наша команда проекту «Ти не один» поки що не може, то ми маємо можливість почати з другого, не менш значимого – допомога батькам. З квітня 2018 року проект дасть всі необхідні інструменти для батьків, чиї діти мають аутизм. Отримати ці знання і практичні вміння на сьогоднішній день можна і в інтернеті, але цей проект дасть можливість батькам протягом двох місяців отримувати знання безпосередньо від спеціалістів, та стане початком корисної співпраці між ними та представниками місцевого управління освіти, що також будуть залучені до проекту.

В рамках проекту фахівцями буде проведено низку семінарів, присвячених проблематиці аутизму, основним сучасним методикам допомоги дітям з цією хворобою, застосуванню цих методик вдома (а не лише в навчальних закладах, як це буває зазвичай), а також буде розкрите питання інклюзії та основ нейропсихології, пропрацьовано питання співпраці батьків та викладачів під час навчального процесу дитини, практичний психолог допоможе батькам розібратися з внутрішніми проблемами, що пов’язані зі стресами. Також в рамках проекту буде проведено практичний семінар з консулом «Аутизм-Європа», засновницею фонду допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» Інною Сергієнко на тему «Аутизм: діагноз, сенсорна інтеграція, навчання».

Головною метою проекту є створення середовища активних батьків дітей з аутизмом і надання їм теоретичних знань і практичних навичок задля успішної соціалізації дитини в суспільстві, а також задля подальшого спільного вирішення проблем діагностування аутизму в місцевих лікарнях.

Проект здійснюється Вільним простором «DRUZI» та Центром допомоги особливим дітям «Промінь» за підтримки Благодійної організації «Львівська Освітня Фундація». Головними партнерами проекту є Управління освіти Костянтинівської міської ради, Відділ у справах сім’ї і молоді Костянтинівської міської ради та ГО «Людина в біді».

Для того, щоб стати учасником навчальної програми, можна зв’язатися з координаторами:

Графік заходів на квітень:

Захід, діяльність

Дата

Час

Вступ. Що таке аутизм? Діагностування аутизму з 3 місяців життя дитини

02.04.2018

16:00 – 18:00

Семінар «Емоційний інтелект. Як його розвинути?»

05.04.2018

16:00 – 18:00

Семінар «Сенсорний світ дітей з аутизмом. Чому я махаю руками?»

«Безумовне прийняття дитини»

09.04.2018

14:00 – 18:00

Кіноперегляд «Темпл Грандін»

Обговорення кінострічки

12.04.2018

16:00 – 18:00