Теперь он и тебя сосчитал...

Но только условие: кем угодно, когда угодно, что угодно, но чтобы была такая бумажка, при наличии которой ни Швондер, ни кто другой не мог бы даже подойти к двери моей квартиры. Тщательная бумажка. Фактическая. Настоящая! Броня. Чтобы имя даже не упоминалось. Кончено. Я для них умер.
Михаил Булгаков.

В українському законодавстві зафіксовано дуже обмежене коло випадків, коли дозволяється увійти без згоди власника в квартиру або будинок. Перелік установ, яким це дозволено, також невеличкий. І Костянтинівський РЕМ відкритого акціонерного товариства «Донецькобленерго» до цього кола не належить. Власниками квартир є фізичні особи, які їх приватизували, а весь будинок належить до їх сумісної власності, включаючи наймачів неприватизованих квартир.


Вже давно електрики районної електромережі залякують людей встановленням лічильників поза квартирами. Звісно, якщо ці лічильники мають занедбаний вигляд в самих квартирах і будинках, то поза ними обростуть павутинням і брудом обов’язково. Та й ігрища нащадків, які вже дозріли статево, але ще зелені розумово, не додадуть цим приладам належного вигляду, якщо вони взагалі не зникнуть. А згідно з Правилами: «Вiдповiдальнiсть за збереження приладiв облiку, встановлених у квартирi, на iнших об’єктах споживача, та пломб на них несе споживач. Вiдповiдальнiсть за збереження поквартирних приладiв облiку, встановлених на сходових клiтках, та пломб на них несе власник будинку або органiзацiя, у вiданнi якої перебуває будинок».

Встановлювані лічильники мають одну корисну властивість. Як тільки хтось вдасться до «хімічення», тобто заземлить нульовий провід, одразу лічильник, відчувши різницю величини струму між фазою і нулем або блокується, або включає індикацію. Якщо енергетики про таку можливість не застерігають населення, то значить їх цікавить не стільки попередження крадіжок, скільки стягнення величезного штрафу. Нові лічильники мають більшу чутливість, ніж старі, що дозволяє враховувати зарядження мобілок, чого не вміють старі прилади. Працівники РЕМ також не застерігають населення, що ці прилади враховуватимуть навіть не дуже якісну проводку, тобто «крутитимуться» за відсутності будь-якого навантаження.

Мені можуть закинути, мовляв, ти розумний критикувати, сидячи перед комп’ютером, а спробуй упоратись з таким лихом, як неплатежі і крадіжки. Один із старих працівників енергозбуту, з яким я зустрівся напередодні написання цієї статті, розповів, що більше піввіку назад у нашому місті знімали, ремонтували, повіряли і встановлювали щорічно більше ніж 3,5 тисячі лічильників. В наш час цього не відбувається. Отже, електролічильники тепер враховують менше електрики ніж споживається, бо давно відпрацювали не тільки встановлений для повірки термін, але й взагалі увесь строк служби. Прилади давно вже не змащувались, та й клас точності 2,5 завеликий. «Винахідники» міняють місцями фазу і нуль, використовують заземлення та інші «корисні» для споживача «удосконалення».

Звісно, РЕМ встановлює не аби які, а електронні лічильники. І не тільки населенню: «В нынешнем сезоне во всех учебных заведениях города электрические счетчики заменены на более точные электронные. Это позволит значительно сэкономить количество потребляемой электроэнергии» (Т.Тихонова. «Знамя индустрии» № 58 от 31.07.08). Воістину, блажен, хто вірує. Звичайно, електрика рахуватиметься точніше, а, отже, витрата її тільки збільшиться.

Встановлювані електронні лічильники мають досить корисні характеристики. Вони не бояться «винахідників». Лічильники враховують струм досить точно, з помилкою всього у 1 відсоток. Міжповірочний інтервал вони мають 16 років, тобто удвічі більший, ніж ті, які встановленні у населення, а термін служби 30 років.

І все ж таки вони застарілі. Сучасний лічильник має власний модем, який може передавати інформацію силовою мережею 220В (PLC). Тобто, встановлений центральний комп’ютер — спеціальна система, приймає від усіх абонентських лічильників інформацію про спожиту електрику, про потужність на будь-який момент і за будь-який період та іншу інформацію. І не тільки від нових приладів, бо й старі можна обладнати модемами. А споживач може отримати рахунок, схожий на укртелекомівський. Ці лічильники комплектуються перехідною пластиною, для можливості встановлення замість старих індукційних. І встановлюють їх за кордоном в самих квартирах, а не поза ними. Я вже не згадую про багатотарифність, можливість автоматичного переключення на зимовий і літній час і енергонезалежну пам’ять. Тобто, сучасні лічильники можна використати в автоматизованій системі.

Запізнення у впровадженні передової техніки завжди коштувало великих коштів, витрачених даремно. Перелічу тільки основні критерії, яким повинна відповідати будь-яка програма:

1. Врахування протилежних інтересів.

2. Застосування найновіших засобів, що відповідають останнім досягненням науки і техніки.

Тому, з якого це дива треба чекати смаженого півня? Навіщо, переборюючи такий шалений спротив, впроваджувати те, що за кілька років виявиться не тільки непотрібним, але й шкідливим?

Такі найновіші системи впроваджувались на великих підприємствах в Україні давно. Але для передачі інформації використовувались вільні телефонні лінії. На побутовому рівні це стало можливим лише зараз.

На Заході, де доля населення в доходах енергокомпаній сягає 40-60%, на відміну від України у 5%, звичайно, був сенс впроваджувати передові технології. Утім, це не означає, що Україна повинна пасти задніх.

Сьогодні такі системи створені, випускаються серійно і масово впроваджуються в багатьох країнах - і в розвинутих, і в тих, що розвиваються. Головною особливістю більшості подібних систем є використання PLC технологій, тобто передачі даних силовою мережею.

Піонерами з використання цієї технології є США, Канада, Японія, Франція, Ізраїль, Німеччина, Швейцарія та Італія. Зокрема, в Італії, велика енергопостачальна компанія Enel сповістила, що вона розгортає систему для всіх 27 мільйонів споживачів усередині країни, і буде робити це протягом наступних трьох-п’яти років. Якщо в Італії фірма «Enel» замінює 27 млн лічильників і вважає, що її власні гроші (більш 2 млрд. доларів США) протягом за 3-4 роки окупляться і почнуть давати чистий прибуток, то скільки ж на цьому можна заробити в Україні? Звичайно, цьому перешкоджатиме страхітливий стан мереж низької напруги, про що я вже писав, а Відлога заперечував, нібито все нормально. Це не сподобається і армії некваліфікованих контролерів.

Таку ж саму помилку зробили, встановивши в нашому місті вуличні ліхтарі. Мине небагато часу і вимоги економії змусять встановити сучасні світлодіодні джерела освітлення, які майже не потребують електроенергії. Тоді, усі зрозуміють, що шалені гроші, витрачені на застарілі, пішли коту під хвіст.

ЯРОСЛАВ. [email protected]

Comments

Напоминаем, что, в рамках проекта "Задай свой вопрос!", сегодня в гостях редакции - Ярослав. Все желающие поучавствовать, приглашаются на форум проекта.