Сьогодні буде бій!

Запрошення на акцію протесту 16 серпня 2012 року 

Запрошуємо на акцію протесту, яка відбудеться 16 серпня з 11.30 год.   на площі перед Донецькою обласною радою за адресою м. Донецьк, бульвар Пушкіна, 34 в зв’язку з проведенням позачергової 14 сесії Донецької обласної ради 6 скликання. 

Цитуємо питання тією  мовою, якою всі 21 рік Незалежності України працює Донецька обласна рада та її сайт,  яке виноситься на розгляд сесії: «На рассмотрение внеочередной сессии вносится вопрос:

- О реализации Закона Украины «Об основах государственной языковой политики» в Донецкой области.

М.В.Олійник заст. голови ДОО ВУТ “Просвіта”  ім. Тараса Шевченка

До відома інформація:

1.Мовний склад населення України у складі різних імперій за переписами 1897 і 1910р.р.

http://uk.wikipedia.org/wiki/Файл:PEREPUS_1897.jpg

2.Як боролися з українською мовою останні 100 років? (+відео)

http://www.kr2012.com/news/news.php?ELEMENT_ID=223298

3. Як боролися з українською мовою. Хроніка заборон за 400 років

http://www.istpravda.com.ua/digest/2012/07/3/89519/

4. На Резолюцію, яка надіслана 27 червня 2012 року кур'єрською поштою Президенту України

та зареєстрована  в канцелярії Донецької обласної державної

адміністрації й досі немає відповіді!!!???   Отже вся влада ПР плює на

права громадян України!

==================================================================================

 

В Донецькій області на 21 році Незалежності України з'явилася тенденція  до  скорочення  функціонування  української мови, як державної. В Донецькій  області чинною владою навіть почалась ліквідація так складно відроджених україномовних шкіл (школа № 111 м. Донецька; шкіл №№3,27,100 м. Макіївки). Батьки змушені відстоювати право своїх дітей на навчання державною мовою в державі Україна в судах! Вищі  навчальні  заклади, технікуми, ПТУ працюють й досі  в основному російською мовою, хоча в школах області 48,4%  школярів навчаються українською мовою і не мають права продовжити своє навчання у ВНЗ, технікумів чи ПТУ державною мовою.

Незважаючи на певні мізерні  позитивні зрушення, здійснені всупереч, а не завдяки владі,  українська мова як державна утверджується на Донеччині з великими труднощами, надто повільно   і нерівномірно в різних сферах.

Із 1058 загальноосвітніх шкіл області тільки 402  – з українською мовою навчання, 478 –двомовні та 178 повністю працюють російською мовою. Найгірша ситуація в м. Донецьку, де україномовних шкіл тільки 18 ,  з російською мовою навчання 70; двомовних - 63. Причому доля 18 україномовної школи (№111) залежить від Вищого Адміністративного Суду України, куди подала касацію російськомовна Донецька міська рада. Навіть не в усіх   містах Донеччини  відкрито українські школи, а отже, й досі  не забезпечується право українців, яких в області 56,9 %, на навчання рідною мовою. Немає шкіл з українською мовою в м. Ждановка, в м. Кіровське, в м. Ясинувата. В порушення чинного законодавства працюють російською мовою школи-інтернати, сирітські будинки.  За роки незалежності України не відкрито жодного технікуму, училища, спеціалізованої школи з українською мовою навчання. Вищі навчальні заклади продовжують готувати для нашої держави спеціалістів, для яких українська мова залишається  недостатньо засвоєною. Винятком є Донецький національний університет, у якому  на факультетах ще існують паралельні групи з українською мовою викладання.

Мешканці  Донецької області не мають змоги читати українською мовою газети і журнали,  в більш ніж 2000  кіосків «Союздруку» та тисячах приватних їх не продають. Позбавлені навіть права купити газету уряду  «Урядовий кур’єр” та газету Верховної Ради України «Голос України» хоча б російською мовою. Донеччан ізолювали від решти України! Із 1240 друкованих видань в області тільки 4 українські, з них лише одна обласна газета «Донеччина». Газети облради та облдержадміністрації та рад інших рівнів виходять в порушення Конституції України російською мовою. Публічні виступи державних службовців, реклама, оголошення, вивіски, оформлення банківських документів тощо здійснюються винятково російською мовою.  Назви вулиць і площ оформлено російською мовою. Тільки до Євро-2012 на перехрестях вулиць появились покажчики двома мовами - українською і англійською, а таблички на будинках винятково російською.  Вулиці і площі продовжують називатися іменами комуністичних діячів.

В обласній раді, міських, районних та сільських радах депутати, в Донецькій обласній та районних державних  адміністраціях, в судах, міліції, прокуратурі   керівництво послуговуються не державною українською мовою, а винятково російською мовою.  Керівниками влади в Україні і на Донеччині різних рівнів розповсюджується неправда про 20 млн. росіян в Україні (з  інтерв’ю прем’єр-міністра України Миколи Азарова), придумується неіснуючі  терміни «російська мова загальновживана на території м. Донецька»(з відповіді Донецького міського голови), «русскоязичноє населєніє», фальсифікується владою дата заснування м. Донецька,   щоб виправдати використання виключно російської мови як єдиної на Донеччині всупереч Конституції України. Насправді датою заснування м. Донецька (козацької, україномовної  Олександрівки) є  1779 рік.  Саме козаки після зруйнування Катериною II Запорізької Січі в 1775 році заснували в  1779  Олександрівку- майбутній Донецьк та інші поселення Донеччини,  а не Джон Хьюз,  який приїхав сюди аж в 1869 році,через 90 років.  На  Донеччині за переписами:

  1. 1926р.: українців- 61,61%, росіян - 24,67%, (українців та росіян разом-86,28%, національних меншин- 13,72%);
  2. 1959р.: українців-55,6% 9, росіян - 37,6%( українців та росіян разом 93,2%, національних меншин- 7,8%);
  3. 1979р.:  українців-51,9%,росіян - 43,2%( українців та росіян разом-94,1%, національних меншин- 5,9%);
  4. 1989р.:  українців-50,75%, росіян - 43,65%( українців та росіян разом-94,40%, національних меншин - 5,6%);
  5. 2001р.: українців 56,9%, росіян -38,2%( українців та росіян разом- 95,1%, національних меншин - 4,9%).

Кількість українців та національних меншин зменшувалась на Донеччині за СССР, а кількість росіян у той час за їх рахунок збільшувалась. Ось  так  примусове зросійщенням, яке в СССР називалось злиттям націй, продовжуючи практику обмосковлення України царем Петром I у 1720 році, ламали хребет українству та національним меншинам на Донеччині в тому числі під час Голодомору, що є незаперечним.

 Паралельно з винищенням українців на Донеччині, знищувалась українська мова в усіх сферах суспільного життя, бо, як відомо,  нації  самі по собі не вмирають - у них просто відбирають  мову.

 МОВА ВИЗНАЧАЛЬНИЙ ФАКТОР НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ. Іншими словами відбувалось нищення всіх національних організмів, крім російського.

Ось як, наприклад, знищувалось навчання українською мовою на Донеччині: якщо в 1932/1933 н.р. 79% школярів Донеччини навчались українською мовою, то в  1945/1946 навчальному році кількість українських шкіл уже  становила  66%.

 В шахтарській столиці – Донецьку на переломі 1960—1970 р.р. закрили останню школу з українською мовою навчання  та дитячий садочок.

Не зупинила цей  процес і перебудова - школи з українською мовою навчання продовжували примусово  переводити на російську.

Ось так злочинно, безкарно асимілювали українське населення та національні меншини  на Донеччині.

         Процес русифікації і дикого придушення прав і свобод українців на  Донеччині припинився  тільки з прийняттям Закону УРСР „Про мови в УРСР” в 1989 році.

На цей час із 1217 шкіл Донеччини з українською мовою навчання залишилось тільки 105 або 8,7 %. Це були сільські малокомплектні школи,  в яких навчалось всього  2,3 % учнів.

Крім того,  більше половини  школярів Донеччини були звільнені від вивчення української мови за «бажанням батьків»!

Ось так примусово  появилось   русскоязичноє насєленіє у нас в козацькій  україномовній Донеччині.

 

На виконання  Закону  УРСР „Про мови в УРСР”  була прийнята в 1990 році Державна програма розвитку української та інших мов до 2000 року, а  на виконання даної  Програми Донецьким облвиконкомом 10 квітня 1991 року за № 135 прийнята обласна Програма   для запровадження української мови в усі сфери життя на Донеччині на 10 років. Наприклад, згідно з  ст. 18 цієї Програми необхідно  було привести сітку навчально-виховних закладів області  у відповідність до національного складу населення ( нагадаю на той час  51 % українців, 43 % росіян).  Законодавче забезпечення цього процесу підсилилось ст. 10 Конституції України від 1996 року та Рішенням Конституційного Суду України щодо тлумачення ст. 10 Конституції від 1999 року та іншими  законами  України.

         Однак,   ця програма була практично  провалена тією антиукраїнською владою Донеччини: тільки 14,0% учнів області навчались українською мовою замість передбачених  51% в 2000 році, зокрема в м. Донецьку цей процент становив 7,6 % замість 50%.

         Провалено виконання Програми саме органами державної влади та місцевого самоврядування. Замість створення належних умов для відродження і розвитку на Донеччині української мови як державної в області її здійснення  саботується,   активно продовжувалась  русифікаторська політика:  майже всі рай-, міськ- ради приймають на своїх сесіях антиконституційні рішення про державність на своїх територіях російської мови.

            Сьогодні на 21 році незалежності України ситуація з відродженням україномовних шкіл практично  змінилась дуже мало і є такою:

м. Донецьк:

  1. Станом на 1 січня  2012 року функціонувало 158  шкіл, 18 з яких україномовні. Українською мовою навчаються 27,3%, російською 72,7% школярів. Учнів, які б навчались мовами інших національних меншин, крім російської, немає.

В Донецькій  області

  1. Усіх ЗОШ - 1058
  2. 402 - з українською мовою навчання( було 105, за 22 роки стало 402 , тобто відродилось всього 297 шкіл.)
  3. 46,7% школярів навчається українською державною мовою.

Почалось  скорочення відродження шкіл з українською мовою за останній рік. Для цього наведемо інформацію про мову навчання  на Донеччині за останні три  роки:

  • 2008/2009:  українською  мовою – 40,3%;  російською мовою -59,7%
  • 2009/2010  українською  мовою – 43,3%; російською мовою -56,7%
  • 2010/2011 на українською  мовою – 46,7%;  російською  мовою-53,3
  • 2011/2012 українською мовою- 48,4%; російською- 51,6%.

Учасники круглого столу вважають, що українці в південно-східних областях України по суті опинились в резервації чи в гетто як індіанці США.

Навіть нацистські окупанти від Бугу до Азовського моря дали можливість українцям  вчити дітей в українських школах, відкрити газети та журнали українською мовою, відновити українські церкви, українську культуру. Цього всього позбавлені українці Донеччини сьогодні в незалежній Україні на 21 році її незалежності!!!

Учасники круглого столу з урахуванням сьогоднішнього стану з українською мовою висловлюють стурбованість тим, що на Донеччині  брутально органами влади  не виконується ст. 10 Конституції України та чинне мовне законодавство. Єдиною мовою всі роки незалежності фактично тут була і залишається  РОСІЙСЬКА мова, а не українська і захищати сьогодні треба не російську мову, а навпаки українську.

Учасники круглого столу  висловлюють глибоку стурбованість прийняттям в першому читанні Закону України С. Ківалова та В. Колесніченка «Про засади державної мовної політики», яким  російську мову на Донеччині  буде узаконено ЄДИНОЮ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ, а насправді вона стане знаряддям ліквідації української мови і незалежності України  і вимагають:

 

Від Президента України як гаранта Конституції та почесного голови Партії Регіонів:

вплинути на своїх членів  Партії Регіонів С.Ківалова та В.Колесніченка та відкликати законопроект  з розгляду в Верховній Раді України , як вкрай небезпечний для миру і злагоди в суспільстві та для самого існування української мови та  Української держави!

 

Від голови Донецької обласної державної адміністрації та керівників органів місцевого самоврядування:

  1. Дотримуватись у своїй діяльності та діяльності підпорядкованих вам органів влади Конституції України.  Згідно з чинним мовним законодавством і рішенням Конституційного Суду України від 14 грудня 1999 р. (№ 10-рп/99) відновити український статус ЗМІ, засновниками яких є органи місцевого самоврядування та державні адміністрації.
  2. Прийняти Програми розвитку української мови, української культури та історичної свідомості на території Донецької області на 2012–2014 роки та внести до неї вкрай необхідні  пропозиції, спрямовані на утвердження української мови та її напрямки розвитку і забезпечити її фінансування.
  3. Широко проводити конкретні заходи, спрямовані на відродження української мови, культури, традицій і звичаїв та вшанування видати історичних подій з історії України.

Comments

    я конечно не претендую на точность, как историк, но по словам моего деда , например, у нас в Константиновку, на строительсво заводов съезжались со всего Союза . Мои предки по отцу приехали сюда из Курской области, бабушка приехала сюда, по распределению из Новороссийска.

    Но я себя считаю украинцем, а говорю на русском. Так что со мной делать?

    Заставить "говорити українською" или выгнать в Россию?

    Почему язык общения (как устного так и письменного) вдруг становится главным признаком, столпом государства.

    Не люди, их труд, не общие проблемы, не общий дом (страна в которой мы живем), а особенности произношения и написания одиннаковых по смыслу слов.

    Если копать историю, тут недавно на страницах газеты, писалось что по Торцу проходила граница между Запорожским и Донским казачествами.

    Так что будем теперь берегами делиться. На правом по русски разговаривай (исторически разрешенно), а на левом только на "правильній мові"

       Многоуважаемый, Genrih! Вопервых, я прекрасно помню как в 50-х переселялись на Донбасс. Людям обещали зароботки и вербовали, зароботки для "вербованных" были, конечно приличные, чего нельзя сказать о местных. Квартиры им тоже - в первую очередь, а если кто из села (местные) им такой возможности не давали. Просто не давали им паспортов, а без паспорта - ты никто. Вербовали и по росийским селам, выдавали им паспорта и люди свободно могли определять место жительства.

         Тож, як бачите - не все так просто. Це була така політика - продовження політики минулої імперії.

        Тепер відносно мови. Вас, мабуть, хтось змушував користатися мовою? Бо ви так упевнено кажете, що змушують. Бачте. Вас навіть у школі не змушували вивчати мову, бо вже десь у 58-му році її вивчали лише за бажанням. А яке бажання у учнів - як мого менше сидіти у класі, краще - спортзала.

        Взагалі, державна мова не зобов'язує нею спікуватись, але якщо Ви вирішили працювати у держ.установі то будьласка - вивчить її. Та я бачу, ви її знаєте. То ж це не до Вас.

      Ответ на от Georgij

        Шановний Georgij!
        В 80х роках, коли я навчався у школі, не було української за бажанням, ми вивчали її як мову рідного краю з 2-го класу в обовЁьязковому порядку. При тому что 100% учнив розмовляли російською.
        В бібліотеках значна кількість художньої литератури була українською, хочеш читати цікаві книжки- читай українською.
         
        До тих пір, доки мома не стала обьєктом державної політики, люди недуже замислювались на якій мові ми розмовляємо, читаємо, дивимось фільми.
        Але комусь були потрібні мотиви для голосування за іх партії - почалися "захистим мову", "имеем право говорить по русски" и т.п.
        При тому що українська поступово перетворюється на мову офіційного спілкування (як колись була латина -мова церковного спілкування), в загальму житті українська ( в нашому краї) сдала навіть ті позиції, що мала в 8ох роках.
         
        Я маю думку, що такий "захист" української мови може звести нанівець саму мову.