О нас пишут: Ярослав Кульчицкий "кинул" банк друга Арбузова на 90 миллионов

«Регіонал» кинув банк друга Арбузова на 90 мільйонів за допомогою комунальників

11 листопада 2013

Суд розірвав договір купівлі-продажу ділянки площею 13,61 га товариством з обмеженою відповідальністю «Будскло» і скасував держакт на право власності фірми на цю ділянку у Констянтинівці Донецької області. Про це свідчить постанова Донецького апеляційного господарського суду від 4 листопада.

Цю ділянку на вул. Леніна, 208 у Костянтинівці міськрада продала ТОВ «Будскло» 27.07.2009 для обслуговування промислових будівель. Її ціна становила 3,81 млн грн.

Через два місяці – 25.09.2009 – «Будскло» стало поручителем для ТОВ «Будскло-Трейдинг», яке у серпні 2008 року взяло кредит у АБ «Факторіал-Банк» (згодом змінив назву на «СЕБ Банк», а потім – «Фідобанк») на суму $10,31 млн. Строк його повернення сплив у серпні 2012 року. У якості забезпечення зобов’язань «Будскло» віддало банку в іпотеку три ділянки по вул. Леніна 208 у Костянтинівці площею 0,45 га, 13,61 га і 0,004 га.

«Будскло-Трейдінг» свої зобов’язання за кредитним договором не виконало. Тому банк звернувся до суду про стягнення заборгованості з відсотками у розмірі $11,49 млн (91,85 млн грн.) і 7,26 млн грн. пені. На початку липня 2012 року госпсуд повністю задовольнив позов банку.

При цьому банк переуступив право вимоги ділянок за договорами іпотеки фірмі «Скай Кепітал». Остання звернулася до суду з вимогою стягнути з ТОВ «Будскло» предмет іпотеки, яка була задоволена у жовтні 2012 року.

Між тим до суду звернулася також Костянтинівська міськрада рада. У грудні 2012 року вона добилася в суді розірвання договору купівлі-продажу ділянки площею 13,61 га. Підставою для цього стала наявність заборгованості «Будскла» з виплати вартості ділянки, яка станом на жовтень 2012 року становила 860 тис грн. У серпні цього року суд визнав недійсним держакт на право власності «Будскла» на цю ділянку.

Зауважимо, що представники фірми «Будскло» усі судові засідання пропустили. При цьому фірма визнала наявність заборгованості і вказала, що виплатити її не має можливості. Апеляційні скарги на рішення госпсудів подавали банк і ТОВ «Скай Кепітал».

У червні цього року ТОВ «Будскло» було визнане банкрутом, порушена ліквідаційна процедура. «Скай Кепітал» поки не може пробитися до складу кредиторів «Будскла».

Як зазначив розпорядник майна, ТОВ «Будскло» виробничу діяльність не веде з 2011 року, персонал налічує всього одну особу – директора. Активи фірми в більшості складають земельні ділянки, що є предметом іпотеки. Розпорядник прийшов до висновку, що загальна сума активів за рахунок яких можуть бути задоволені вимоги кредиторів може скласти 328 тис грн.

Станом на 2009 рік засновниками ТОВ «Будскло» були депутат Костянтинівської міськради від Партії регіонів Ярослав Кульчицький, ТОВ «Фірма Marvol Holding Deutschland GMBH» (Німеччина) і Жанн Зінченко з Москви. Директором фірми був Володимир Давидов, який згодом увійшов до складу засновників.

З 2006 року засновниками ТОВ «Будскло-Трейдинг» є Ярослав Кульчицький, Жанн Зінченко і Лео Шумахер з Ганновера (Німеччина).

З червня 2012 року засновником ТОВ «Скай Кепітал» є кіпрська компанія «Алаксія Холдінгз Лімітед».

«Фідобанк» належить Олександру Адарічу, який вважається другом першого віце-прем’єра Сергія Арбузова.