Львівські аграрники привезли нам КОЗУ, щоб жито родило!

Третього січня до нас завітала команда студентського театру «На ЙДИ» Центру академічного капеланства  Львівського національного аграрного університету. Глядачам з ЦДЮТ вони представили цілу новорічну святкову музично-театральну композицію.

Ми опинилися у тому, що у нас давно забули, та що багато років голодоморами, репресіями у нас знищували - надбання, звички наших пращурів. 

Майстерно, по голосах, виконані різдвяні коляди та щедрівки. А жартівливі сценки, танці та музика в цю сіру та мокру погоду стали найкращим підняттям настрою костянтинівцям.

Маланка, Василь, щедрівники бажали доброго, мирного, багатого Нового року, щедрого врожаю, спокою та радості у кожній родині, любові, ласки і щедрот від Господа, миру в Україні та у кожному серці.

Ясна річ, що головною в виставі була КОЗА, бо аграрники точно знають, що робити, щоб ЖИТО РОДИЛО (див. нижче!).

Не забували й про розквіт рідного університету - залучали нашу молодь до вступу до нього. 

Ми щедруєм і співаєм під вікном,

Щастя, долі Вам бажаєм всім гуртом.

Хай квітують Ваші ниви золоті,

Щоб життя було щасливе в майбутті.

Христос народився! Славімо Його!

Ми тільки привчаємося до таких традицій. Ще не всі знають, що на "Слава Іісусу Христу!", треба відповідати "Слава навіки!", та що відповідати на "Христос ся рождається!" (по галичанські:) .

Але на "Слава Україні!", вже точно знаємо, що відповідати. Те, що нам крізь століття заповідали пращури і, перш за все, бандерівці. 

І цій університет як раз має безпосереднє відношення до цього. Бо, коли ми розповідали про часи УНР, визвольної боротьби, репресій та УПА на Донбасі, були здивовані фактом, що в ЛНАУ навчався сам Степан Андрійович Бандера. День народження якого зараз відзначали всі українці (навіть у Адвіївці та Словянську були смалоскипні ходи). 

В головному корпусі університету є велика музейна експозиція, яка висвітлює національно-визвольні змагання українського народу у ХХ ст., навчання Степана Бандери у 1928–1933 рр. на рільничо-лісовому факультеті Львівської політехніки в Дублянах (де зараз ЛНАУ).

А перед входом стоїть великий пам'ятник цьому одному з наших головних національних героїв. 

 http://lnau.lviv.ua/lnau/index.php/uk/struct/museums/msb.html

Вони віддали нам свою любов та частинки своїх сердець. Завдяки цьому ми ще раз відчули себе з ними одним цілим - однією Україною!

То ж бажаємо друзям з Львівщини здійснення їх мрій та запевняємо, що будемо налаштовувати нашу молодь до вступу до такого славетного навчального закладу. Слава Іісусу Христу і Слава України!   

Додаток: Інструкція по розмноженню жита

Де коза ходить, там жито родить,

Коза ногами, жито копами.



Де коза рогом, там жито стогом,

Де не буває, там вилягає.



Го-го-го, козо, го-го-го, сіра,

Го-го, рогата, го-го, кудлата.



Ти розходися, розвеселися,

Козо-небого, поскач немного.



Коза упала, нежива стала,

Протягла ріжки, витягла ніжки.



Козо, козуню, ой пробудися,

Ґазді й ґаздині низько вклонися.



Несуть щедрівку: в цебрі горівку,

В мисці горішки, ще й кільце кишки.