Підготовка насіння озимих культур під сівбу 2018 року
Підготовка та проведення сівби озимих культур під врожай 2019 р. вимагає вирішення наступних питань: стан підготовки ґрунту перед сівбою озимих культур у поточному році; реалізація науково-обґрунтованих заходів та особливості вирощування озимої пшениці в екстремальних умовах степової зони; дотримання вимог до якості насіння; підбір рекомендованих сортів озимих культур для регіону.
В підвищенні врожайності озимих зернових культур, зокрема пшениці озимої, одне з чільних місць займає сорт. З метою раціонального використання сортового складу та щорічного одержання сталих врожаїв рекомендується висівати в господарствах 3–4 сорти, які відрізняються між собою біологічними і господарськими ознаками – зимостійкістю, скоростиглістю, посухо-стійкістю, різною реакцією на попередники, строки сівби, добрива тощо.
Готуючись до сівби, особливу увагу слід звернути на стан насіннєвого матеріалу – його категорію і якість. На товарних площах слід використовувати сертифіковане насіння не нижче другої репродукції, воно має кращі посівні якості і врожайні властивості. Для сівби бажано відбирати насіння з масою 1000 зерен понад 40 г, рослини вирощені з такого насіння є більш стійкими і витривалими протягом усього вегетаційного періоду, у ньому міститься більше білка, фосфору, вітамінів, нікотинової кислоти, завдяки чому воно інтенсивно проростає, формує потужну кореневу систему. Крім того, крупніше насіння можна висівати глибше у вологий шар ґрунту.
Обов’язковим заходом в технології вирощування пшениці озимої є протруювання насіння. Протруюють лише кондиційне насіння при його вологості не вище за 14%, яке очищене від домішок та пилу. Цей захід проводять за 5–15 діб до посіву механізованим способом за допомогою протруювачів із обов’язковим дотриманням правил безпеки. Добір протруйників слід здійснювати на підставі результатів фітоекспертизи насіння, очікуваного розвитку хвороб насіння та сходів, спектру дії препаратів, їх ефективності проти окремих патогенів.
Сівба високоякісним насінням є неодмінною агротехнічною умовою отримання швидких рівномірних сходів, а також запорукою підвищення стійкості і виживання рослин в осінньо-зимовий період.
Основними показниками якості озимих культур є чистота насіння – не нижче 97-99 % залежно від категорії, схожість – не менше 92 %, або життєздатністю не нижче 95%, вологість – не вище 14 %. При визначенні схожості свіжозібраного насіння слід звертати увагу на післязбиральне дозрівання, яке у озимих культур може тривати до одного місяця. Тому таке насіння бажано прогріти при температурі 35-40°С протягом 7 діб і більше.
У зв’язку з несприятливими погодними умовами, викликані затяжними інтенсивними опадами в області, призвели до інфікування зерна пшениці хворобами (септоріоз, фузаріоз, чорний зародок) і це може привести до втрати схожості насіннєвого матеріалу. Тому рекомендуємо перевірити отримане насіння на життєздатність або на схожість.
Визначення посівних якостей насіння на території області здійснюють: ДУ «Донецька обласна фітосанітарна лабораторія», та ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».
Сертифікація насіння і садивного матеріалу – комплекс заходів, спрямованих на визначення сортових і посівних якостей насіння та сортових і товарних якостей садивного матеріалу з метою документального підтвердження відповідності вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва.
Насіння і садивний матеріал вводиться в обіг після їх сертифікації. Сертифікати на насіння і садивний матеріал можуть бути видані, якщо насіння/або садивний матеріал належить до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України; насіння за сортовими або посівними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва; садивний матеріал за сортовими або товарними якостями відповідає вимогам законодавства у сфері насінництва та розсадництва (ст. 15 Закону України «Про насіння і садивний матеріал»)
Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва звертає увагу, що згідно з ст. 17 Закону України «Про насіння і садивний матеріал» використання для сівби/посадки насіння та/або садивного матеріалу, що не має відповідного сертифіката, забороняється.
Також слід зауважити, що у разі невпевненості у відповідності показників посівних якостей придбаного насіння показникам, зазначеним у сертифікаті, що засвідчує посівні якості насіння суб’єкт господарювання має право ініціювати проведення арбітражного (експертного) визначення посівних якостей насіння згідно Порядку затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18.08.2017 за № 615.
При виникненні будь, яких питань з насінництва, просимо звертатися за адресою:
85700, м. Волноваха, вул. Мєндєлєєва, 4, каб.228 тел. (099) 028-35-40 (Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва)
В.А.Близнюк, заступник начальника відділу контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області.
- Войдите или зарегистрируйтесь, чтобы оставлять комментарии
- 152 просмотра