Zero Waste Day в місті Костянтинівка.

19.09.2019 р. в Костянтинівській ЗОШ № 9 відбувалася надзвичайна подія, яка змінить ставлення учнів до багатьох екологічних проблем і проблеми відходів. Команда Zero Waste School поділилася досвідом з сортування і переробки сміття з гостями заходу. Ми навчилися сортувати самі, хочемо навчити інших школярів, щоб вони навчили своїх батьків, щоб наше місто було чистим, сказали члени команди Гонтаренко Дар’я, Маршалко Катерина і Зінчук Стас.

Для участі в Акції Zero Waste Day до Костянтинівки з’їхалися учні й вчителі майже з усіх шкіл міста. В акції також прийняли участь вихованці гуртків ДОЕНЦ з Добропілля.

Щоб усі почували себе комфортно, ми облаштували фото-зону, з якої всім посміхалася Земля, і хто хотів міг взяти її за ручки. Діти з різних шкіл знайомилися, разом фотографувалися, збирали пазл-карту України.

Виступ команди Zero Waste School Костянтинівка (Станіслав Зінчук, Дар’я Гонтаренко, Маршалко Катерина) яскравий і запальний запам’ятався усім присутнім.

А потім всі дружньо включилися в роботу навчального модуля «Школа нуль відходів – місто нуль відходів». Спікери, люди різних професій, але об’єднані турботою про навколишнє середовище, бажанням захистити Землю від забруднення.

- Ольга Стрілець, завідувачка лабораторії екології та енергозбереження ДОЕНЦ, розповіла про програму «Схід сортує» і правила поводження з відходами»;

- Галина Семеніхіна, науковиця, біологиня РЛП «Клебан-бик», надала інформацію про сталий розвиток України;

- Олена Дужак, поліцейська Костянтинівського відділення Бахмутського відділу ГУНП, координатора «Молодіжної Ліги поліцейських», ознайомила учнів з акціями «Батарейка здавайся» та іншими, про збір батарейок і пластикових кришечок». А учень нашої школи, член «Молодіжної ліги поліцейських» Макаров Сергій ознайомив зі статтями Конституції України про екологічну безпеку і Законом України «Про охорону навколишнього середовища".

- Володимир Березін, еколог, журналіст газети «Провінція», розповів про байдуже ставлення містян до забруднення довкілля;

- Галина Третяк, керівник Клубу «Южная звезда», «Здорове мислення - здорова планета»,

- Яна Полінець, учениця 11 класу Добропільського НВК, вихованка гуртка ДОЕНЦ, про те, як вона розводить каліфорнійських хробаків.

Команда Zero Waste School Костянтинівка презентувала свої відео: «Збір макулатури», «Головне Костянтинівське звалище» і звернення до всіх людей.

Після навчального модуля на учнів чекали частування у еко-барі. Учні з задоволенням їли екологічно чистий пиріг з яблуками. До речі, яблука з нашого шкільного саду, без нітратів і пестицидів.

На цьому наш Zero Waste Day не закінчився, а навпаки перейшов у активну форму. І діти і дорослі відправилися на майстер-класи і тимбілдинг, де їх вже чекали модератори: Давідова Олена - «Еко-варні», Шелудченко Оксана – «Сортуй заради майбутнього», Данильченко Анна – «Активні еко-громадяни». Учні з задоволенням виконували вправи тимбілдингу, які проводила Чупріна Ганна.

А на завершення всіх очікував сюрприз - пряники ручної роботи у вигляді Землі, подяки за активну участь у проведенні міської акції Zero Waste Day Костянтинівка і танцювальний флешмоб.

Щиро дякуємо гостям, які відгукнулись на наше запрошення та приєднались до акції Zero Waste Day.

Організатори заходу

Продовження Zero Waste Day:

Біля лікарні №1 близько 80 учнів, учителі, батьки, прості громадяни протягом трьох днів косили амброзію і бур'яни. А команда Zero Wasteми зібрали траву у кучі і домовилися з "Зеленбудом", щоб цю траву забрали і вивезли. А ще ми позбирали пластикові і скляні пляшки і різні обгортки.