Організація громадського транспорту Костянтинівки перетворюється у відкритий та щирий фарс

Ще в серпні місяці були дебати за круглим столом під очільництвом нашого мера, де вже розглядалось питання не тільки ціноутворення, але й ряд інших насущних питань та пропозицій щодо вдосконалення та покращення цієї інфраструктури, а саме:

  1. На платформі Костянтинівської міськради створити логістичний диспетчерський центр, у якому б були відображені всі маршрути і всі види пасажирського транспорту по місту та міжміські перевезення в онлайн-режимі на електронній карті з GPS прив’язкою транспортних засобів.

  2. Провести компанію по масовому опитуванню (анкетуванню) населення громади для визначення та побудови необхідних маршрутів.

  3. Створити нову карту маршрутів територіальної громади та висунути її на громадські та депутатські обговорення для подальшого прийняття та узаконення маршрутів

  4. Під затверджені маршрути обстежити та дослідити стан доріг на території громади для визначення розбудови інфраструктури та пріоритетності заходів.

  5. Створити план заходів по наповненню коштів, створенню фондів, рахунків, підрозділів та інших структур для забезпечення розбудови інфраструктури.

  6. Створити асоціацію перевізників громади для оперативного вирішення стратегічних питань по перевезенням та інфраструктурі.

  7. Розробити інвестиційні проекти під створення інфраструктури на базі досвіду інших міст.

  8. Відділ архітектури міста сумісно із профільними інститутами розробляють проекти по магістралям та інфраструктурі в цілому (автостанція, пункти очікування різних категорій - з туалетами , кіосками тощо), дорожні розв’язки, світлофори, розмітка, зони паркування, зони техогляду та інше згідно стандартів та вимог діючого законодавства.

  9. Перегляд системи ціноутворення проїзду через створення маршрутних матриць.

  10. Перегляд дотаційних схем та методів забезпечення перевезень льготної категорії громадян (карта користувача, банківські карти, спеціальні транспортні карти, і т.д.) з переходом на безготівкове обслуговування.

  11. Проводити регулярно громадські слухання сумісно з перевізниками на предмет вдосконалення та перспектив розвитку транспортної інфраструктури (зворотні зв’язки).

По розпорядженню голови була створена робоча група для вивчення та впровадження деяких заходів. Тільки питання: яких це заходів, підвищення ціни на проїзд і все? І це колективне господарство наших перевізників, цей колгосп, і надалі хоче працювати по своєму сценарію: дай гроші і можеш собі спокійно йти... Які заходи за три місяці на фоні тих економічних викликів впроваджено, чи хоча б запропоновано? Які ініціативи висунуто зі сторони комунальних служб.

На транспорті, як і в інших виробничих сферах, існують свої стандарти. Серед них: необхідність медичного та технічного огляду, обладнання автобусів інформаційними табличками та стендами, дотримання графіків, благоустрій пунктів очікування, відносини з пільговою категорією, та багато іншого. Чи працюють ці стандарти у наших перевізників? 

Порівняння по суті. Краматорські перевізники, де тариф по 10 грн, взяли на себе безоплатне обслуговування школярів. У місті вже шість діючих інформаційних моніторів на утримуванні перевізників в комплексі із сервісною програмою GPS- моніторингу «Дозор» та центральною диспетчерською. Ці нововведення дали змогу збалансувати маршрути. Через мобільний зв'язок із пасажирами здійснюються корегування на графіках, підвищився пасажиропотік та наповнюваність, а кількість скарг впала у рази. Комфортні умови також у непорівнянні проти сучасних «Ісудзу» з кондиціонерами та м’яким ходом. 

У Костянтинівській громаді також планується підняття тарифу на проїзд аж на 66 відсотків. Якщо базовий існуючий тариф 6 грн приймати за 100%, то пропонований 10грн. становить 166%. Тобто різниця 66% - більш ніж на половину базового тарифу! В розрахунках не помічено жодної статті витрат з таким підвищенням вартості. А саме цікаве закладено у розрахунках тарифу, де при закладеному річному пробігу у 75000 км на маршрутах має виконуватись мінімум по 14 графіків на добу і по 20 чоловік на круг. Це і свідчить про розрив між реальністю та паперовими бажаннями перевізників, дії яких по факту перетворюються у спекулятивні. Якщо перерахувати по фактичним показникам, то ціна тарифу буде на рівні 7,5 - 8 грн.

Підвищення вартості тарифу призведе до підвищення навантаження на бюджет громади по дотаційним виплатам за пільговиків і звичайно з таким же підвищенням на 66 %.

З даної ситуації є компромісний вихід: підвищення тарифу від перевізників до 8 грн, а влада міста починає активно співпрацювати з перевізниками в плані обновлення парку сучасними економічними та рентабельними машинами та під повним контролем перевезень на платформі сучасної диспетчерської служби міськвиконкому…

Віктор Токай