Что делать людям, не по своей вине ставшим заложниками водно-денежной войны?

Завтра, 5 июня, в печатном номере "Провинции" можно будет прочитать материал В.Березина "Селяне безмолвствуют, вода отсутствует" о сложившемся безводье в Констаниновском районе. Откуда "растут ноги" этого водного "коллапса", как с ним борются чиновники и каким образом хоть как-то защититься добросовестному водо-потребителю - в материале.

Приводим часть текста статьи, а, самое главное, даем обещаную в печатной статье "рыбу" искового заявления.

Что делать? Считать ущерб и подавать в суд

И все же – что делать людям, не по своей вине ставшим заложниками этой водно-денежной войны?

Во-первых, вспомнить самим и напомнить окружающим, что те, кто бегал в 2014-м здесь за Россию и за эти непонятные три буквы, которыми теперь называют Донецк и близлежащие города, именно этого хотели и добились. Мало этого, по своей тупости они на 50 лет приблизили Донбасс к водной катастрофе, о которой уже 100 лет предупреждали авторитетные ученые.

...

В-третьих, оформлять и подавать иски в суды. В этом вам обещают помочь власти района и Ильиновки. Идите к юристам. Причем не бойтись обязательной госпошлины в 770 гривен. От нее освобождены не только, например, инвалиды 1-2 групп, чернобыльцы, переселенцы, АТОшники, ВСУ и ряд других категорий, но также истцы по делам о возмещении вреда, причиненного увечьем или иным повреждением здоровья.

***

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Позивачі: ПІБ, адреса, ідентифікаційний код та серія і номер паспорта

Відповідач: Комунальне підприємство «Компанія «Вода Донбасу»

м. Маріуполь Донецької області, вул. Митрополитська, 177а

Між позивачами та відповідачем відповідно до статті 12 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та статті 19 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення», було укладено відповідні договори для отримання послуг з водопостачання та водовідведення. Згідно даного договору відповідач зобов’язався надавати відповідні послуги, а позивачі зобов’язались дану послугу оплачувати. Свої договірні зобов’язання позивачі виконували у повному обсязі. Проте з 2 по 21 квітня 2019 року, а потім з 23 травня по теперішній час в односторонньому порядку, без попереджень населення, всупереч вимогам частин 2, 4 статті 23 та частин 2, 3 статті 24 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», відповідач припинив виконувати своє договірне зобов’язання та позбавив позивачів можливості користуватися послугами водопостачання та водовідведення. Станом на 15 квітня послуги водопостачання та водовідведення не відновлено.

В свою чергу орган місцевого самоврядування на території проживання позивачів (_______ сільська рада) звернулась до Відповідача з вимогою відновлення водопостачання населених пунктів, у т.ч. населених пунктів, у яких проживають позивачі. У відповідь сільській раді Відповідач надіслав листа від ______ 2019 № _____ (копія додається), у якому зазначено, що причиною відсутності подачі води населенню є припинення електропостачання Відповідачеві.

Мешканці населених пунктів _________________ у телефонному режимі викликали представників відповідача для складання актів-претензій, проте відповідач своїх представників не надав. Тому, відповідно до вимог частини 6 статті 27 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» та пункту 38 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою КМУ від 21.07.2005 № 630, позивачі склали акти-претензії та підписали спільно з сусідами іншими споживачами цих само послуг. Відповідно до частини 2 статті 23 Закону України «Про питну воду, питне водопостачання та водовідведення» Відповідач зобов’язаний забезпечити постачання питної води відповідно до умов договору, а у разі порушень функціонування систем централізованого водопостачання вжити заходи та вирішувати ситуаційні питання щодо забезпечення населення питною водою. Всупереч вищевказаному, Відповідачем не зроблено покладених на нього законодавством зобов’язань. Звертаємо увагу суду, що відповідно до підпункту 3 пункту 32 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженого постановою КМУ від 21.07.2005 № 630, відповідач зобов’язаний повідомляти споживачів про граничний строк усунення аварій або інших порушень порядку надання послуг, а відповідно до підпункту 17 пункту 32 цих же Правил зобов’язаний своєчасно проводити за власний рахунок роботи з усунення виявлених несправностей, пов’язаних з отриманням послуг, що виникли з його вини. Проте, і дане зобов’язання Відповідачем проігноровано.

Враховуючи бездіяльність Відповідача, враховуючи його монопольне становище у галузі водопостачання та водовідведення, заборону односторонньої відмови від зобов’язання, встановлену статтею 525 Цивільного кодексу України, просимо суд:

1. Зобов’язати Відповідача поновити послуги водопостачання та водовідведення на території проживання позивачів;

Додатки:

1. Копії договорів про надання послуг з постачання холодної води і водовідведення.

2. Копія квитанції про сплату судового збору