Місто відмічає 5 років звільнення від рашистської окупації

Щойно активісти, волонтери, учасники АТО Костянтинівки зібралися біля памятника загиблим за Незалежність України, разом зі священником ПЦУ провели молебень, помолилися, поклали квіти та згадали цій день 5 років тому. Як влада міста зрадила його мешканців та Україну.

Але зрада ця виявилася перманентною..

Формально влада відмічає цій день - покладання квітів, перегляд фільму у "Супутнику".

Подробиці - хто і як покладав квіти (наприклад, Горгаз!), що говорили - у середу у накладі газети. 

Виступає мати Артема Попика - Любов Миколаївна, якого у квітні 2014 року захопили рашистськи найминці, катували та місяць тримали у підвали Гіркина у Слов'янську.

https://www.youtube.com/watch?v=p2jVFGWK9lI&feature=youtu.be&fbclid=IwAR1vGp3pMNrC34TsnowvguYEqTLJed65PKPJqrtW0ySLRcxs-SCE7T28IkU

Загал патріотів області на 14.00 збирається сьогодні у Дружковці на відкритті Музею-меморіалу "Дружківська катівня". вул. Соборна 16, м. Дружківка.

Історичний будинок-в'язниця (1892 рік будівництва), де сиділи Олекса Тихий і Микола Руденко, де під час 2-ї світової було гестапо, а до і після НКВС, де працювали царські жандарми і радянська міліція. Де була катівня і комендатура в 2014...

Якби замість "ігрових автоматів" відкривали музеї і зберігали історичну пам'ять - у нас не було б війни (це говорили люди з усіх регіонів, не тільки на Сході)

Якби Міністерство культури України не руйнувало пам'ятки, а їх зберігало - у нас би не було культурної руїни. Український культурний фонд теж вирішив, що одноденні "фести" вартістю до 2 млн. грн., важливіші, ніж ювілей "Червоної Рути", або цей Музей на Сході (і ще багато проектів, які в цьому році не профінансувались, на відміну від ФОПів і "танців").

Тому цей Музей - це приклад об'єднання зусиль посадових осіб в поліції і обласній адміністрації, дружківчан і чернівчян, киян і хмельничан, від 14 до 65 років (про що в УКФ нам офіційно заявляли, що це неможливо), без жодної гривні підтримки з боку держави, заради простої цілі - започаткувати громадський Музей-меморіал, якщо державним органам, які мають це робити, він не потрібен від слова зовсім і цим прикладом привернути увагу до величезної проблеми руйнування культурної і національної пам'яті тими, які мають її зберігати і підтримувати. Бо бездіяльність - це теж злочин. І коли міністр культури виказав співчуття парижанам з приводу Нотр-Дам, українська спільнота обурено слала йому фото наших унікальних соборів і палаців, які руйнуються прямо зараз...

Війну виграють не військові, а вчителі і священники. І історики, бо той, хто не знає минуле, не має майбутнього.

Редакція "Провінції" їде рейсовим автобусом - приєднуйтеся 0679724486.

Символично, що на 16.30 всі збираємося у Костянтинівської міськбібліотеці на відкритті мовної школи - бо це наша зброя! 

https://www.youtube.com/watch?v=CpBbxg8vNdk&feature=youtu.be