Про грошову допомогу ВПО: деталі

Уряд запровадив виплату грошової допомоги для окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з військовою агресією росії проти України. Так, відповідно до постанови Кабміну від 16.04.2022 № 457 одноразово зможуть отримати кошти від виконавчих органів сільських, селищних, міських рад/військовими адміністраціями та АТ “Укрзалізниця” особи, які:

  • евакуюються із населених пунктів, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій (можливих бойових дій), у безпечні райони (перелік таких населених пунктів, поки НЕ затверджено);
  • проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу внутрішньо переміщених осіб.

На яку суму можна претендувати?

Розмір допомоги становитиме одноразово:

  • 3000 грн - для осіб з інвалідністю та дітей;
  • 2000 грн - для інших осіб.

При цьому отримана грошова допомога НЕ враховуватиметься під час обчислення сукупного доходу сім’ї для всіх видів соціальної допомоги, що надаються відповідно до законодавства, та НЕ включатиметься до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу.

Як отримати допомогу?

Для отримання грошової допомоги особи, які евакуюються із населених пунктів, що розташовані в районах проведення воєнних (бойових) дій, звертаються до представників АТ «Укрзалізниця» після прибуття до проміжного, приймального пункту евакуації, розташованого на залізничному вокзалі. 

У свою чергу особи, які проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу ВПО, мають звернутися до виконавчих органів сільських, селищних, міських рад/військових адміністрацій за місцем проживанням.

При цьому під час звернення мають бути надані:

  • документ, що посвідчує особу, а у разі його відсутності - єДокумент у застосунку «Дія»;
  • РНОКПП (ідентифікаційний код), крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття РНОКПП та офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті;
  • свідоцтво про народження дитини, зокрема, у застосунку «Дія».

У разі відсутності у особи, якій надається грошова допомога, відповідних документів виплату здійснюються на підставі документів двох осіб, які можуть підтвердити особу, яка отримує допомогу.

Коли очікувати кошти?

Грошова допомога цивільному населенню виплачується:

  • виконавчими органами сільських, селищних, міських рад/військовими адміністраціями - мешканцям відповідної територіальної громади протягом 5 робочих днів з дня отримання коштів;
  • АТ “Укрзалізниця” - особам, що евакуюються, не пізніше наступного дня після прибуття їх до проміжного, приймального пункту евакуації, розташованого на залізничному вокзалі.

Звертаємо увагу, що грошова допомога особам, які проживають у деокупованих населених пунктах, не мають і не мали статусу ВПО НЕ надається у разі отримання коштів, передбачених постановою Кабміну від 20.03.2022 № 332 для виплати допомоги на проживання ВПО. У разі встановлення факту отримання особою і допомоги на проживання ВПО, і одноразової грошової допомоги населенню, яке проживає у деокупованих населених пунктах, така особа зобов’язана повернути одноразову грошову допомогу протягом 10 робочих днів з дня виявлення факту подвійного отримання коштів на поточний рахунок виконавчих органів сільських, селищних, міських рад/військових адміністрацій.

Юридичний порадник для ВПО.