Про ввезення в Україну придбаних за кордоном автівок під час війни

#ЮрПорадник продовжує відслідковувати зміни у законодавстві та спростовувати недостовірну інформацію, яка поширюється у соцмережах. Сьогодні у рубриці #StopFake пропонуємо дізнатися про те, чи дійсно наразі дозволено абсолютно безоплатно ввезти в Україну придбані за кордоном автомобілі.

Що передбачає закон?

Ще 24.03.2022 парламентом було прийнято Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану», яким встановлено нові правила розмитнення автомобілів на період воєнного стану. 

Відповідній закон набрав чинності 05.04.2022 та передбачає, зокрема, що з 1 квітня 2022 року і до припинення або скасування воєнного стану звільняються від оподаткування:

  • ввізним митом - автомобілі легкові, кузови до них, причепи та напівпричепи, мотоцикли, транспортні засоби, призначені для перевезення 10 осіб i більше, транспортні засоби для перевезення вантажів, які ввозяться громадянами на митну територію України для вільного обігу;
  • податком на додану вартість, акцизним податком - операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту;
  • податком на додану вартість - операції з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб'єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку І, ІІ та ІІІ групи, крім окремих осіб.

При цьому відповідні послаблення розповсюджується на всіх без виключення громадян та не залежать від віку авто, об'єму двигуна. ОДНАК звільнення від оподаткування НЕ поширюється на автомобілі та операції з ними, якщо вони мають походження із росії.

Звертаємо увагу, що попри звільнення від податків під час ввезення на територію України придбаних за кордоном автомобілів окремі платежі все ж доведеться заплатити, як мінімум це:

  • пенсійний збір у розмірі від 3 до 5% від вартості транспортного засобу, яка визначається відповідно до договору купівлі-продажу, міни, довідки-рахунку торговельних організацій, довідки органів митної служби, акту експертної оцінки вартості автомобіля, інших документів. Так, під час ввезення автомобіля до України у 2022 році доведеться сплатити до Пенсійного фонду України:

3% - якщо вартість такого транспортного засобу НЕ перевищує або дорівнює 409 365 грн; 

4% - якщо ввезений автомобіль коштує від 409 366 грн до 719 490 грн включно; 

5% - якщо вартість перевищує 719 490 грн;

  • збір за сертифікацію транспортного засобу на відповідність українським екологічним стандартам;
  • збір за реєстрацію автомобіля іноземного виробництва, а також за номерний знак, бланк свідоцтва в сервісному центрі МВС України. 

Отже, хоча парламент й суттєво послабив податкове навантаження на операції з ввезення на митну територію України транспортних засобів, абсолютно безкоштовно ввезти із закордону та зареєструвати автомобіль поки не вийде.

Юридичний порадник для ВПО