З травня допомогу на проживання ВПО призначатимуть за новими правилами: деталі

Уряд постановою від 16.04.2022 № 457 оновив підходи до призначення грошової допомоги на проживання внутрішньо переміщених осіб. Так, за березень та квітень 2022 року отримати таку допомогу зможуть усі переселенці, які звернуться за її отриманням до 30 квітня, за умови, що вони:

  • отримували щомісячну адресну допомогу на 1 березня 2022 року;
  • з 24 лютого перемістилися з Криму, Києва, Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Житомирської, Запорізької, Київської, Луганської, Миколаївської, Одеської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей, у т. ч. — у межах однієї області, АБО перебували і перебувають на обліку як ВПО у цих областях.

Разом із тим починаючи з травня 2022 року така допомога надаватиметься за заявою ЛИШЕ тим ВПО, які:

  • перемістилися з території територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні);
  • мають зруйноване або непридатне для проживання житло внаслідок пошкодження і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Звертаємо увагу, що перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), наразі відсутній. Він має бути незабаром затверджений Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Інші категорії осіб відповідно до постанови Кабміну від 16.04.2022 № 457 зможуть претендувати на гуманітарну та іншу грошову допомогу. Детальніше про порядок її отримання уже незабаром можна буде дізнатися на сторінці Юридичний порадник для ВПО. Слідкуйте за оновленнями!

Юридичний порадник для ВПО.