НБУ застережив про новий вид шахрайства

Нацбанк тримає руку на пульсі та продовжує інформувати про актуальні схеми шахрайства у воєнний час.  Сьогодні розповідається про дві з них.  

"Посередницькі" послуги від шахраїв

Шахраї пропонують нібито посередницькі послуги з отримання гарантованого відшкодування від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. За такі послуги, просять "комісію".

Будьте пильними! Пам’ятайте, що виплати гарантованого відшкодування здійснюються лише через банки-агенти Фонду, які підключені до Автоматизованої системи виплат. Перелік банків-агентів за посиланням: https://cutt.ly/pHpddcV

Виплату гарантованого відшкодування можна отримати:

  • офлайн, звернувшись до відділення одного з банків-агентів з паспортом та ІПН.
  • онлайн. Три банки агенти здійснюються дистанційні виплати: "Приватбанк", "Укргазбанк" та "Південний".

SMS-повідомлення про надходження платежу

Це вже кластична схема, яка тим не менш досі є дуже розповсюдженою. Шахраї розсилають SMS-повідомлення клієнтам банків про нібито надходження платежу на рахунок. Такі SMS-повідомлення містять фішингові посилання.

Не переходьте за посиланнями – через них шахраї можуть заволодіти вашими картковим реквізитами. Шахрайські посилання також можуть надсилатися з метою викрадення персональних даних та зараження пристроїв вірусом.

Крім SMS, аферисти можуть надіслати шкідливі посилання у месенджер та на e-mail.

Також нагадуємо про поради, які допоможуть вам уберегтися від фішингу

Завжди перевіряйте правильність назви сайтів, на які переходите та вводите свої персональні дані. Адреси справжнього та шахрайського сайту можуть бути схожі за винятком одного чи кількох символів.

Якщо все ж необхідно перейти на сайт банку чи іншої організації, адресу якого ви отримали в посиланні, то краще введіть у пошуковій системі назву необхідного сайту і лише тоді переходьте на вебресурс.

За матеріалами  НБУ