Безпека руху при перетинанні з/д переїздів

У рамках Десятиліття дії з забезпечення безпеки дорожнього руху 2011-2020 років, проголошеного Генеральною асамблеєю Організації Об’єднаних Націй, з 09 по 15 листопада 2020 року організовується проведення 2-го етапу Тижня безпеки дорожнього руху, під час якого буде привернуто увагу до ситуації з безпеки дорожнього руху в Україні, сприяння вихованню дорожньої культури серед населення та об’єднання зусиль задля зменшення кількості смертей і травм, виконання профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпеки руху на автомобільних дорогах України, в тому числі заходів щодо забезпечення безпеки руху при перетині залізничних переїздів та зниження рівня аварійності в межах їх дії.

Основними причинами дорожньо-транспортних пригод є порушення правил маневрування (48980 ДТП), перевищення безпечної швидкості руху (27133 ДТП), недодержання безпечної дистанції (19973 ДТП), проїзду перехресть (8063 ДТП), керування транспортом у нетверезому стані (3286 ДТП), надання безперешкодного проїзду (1700 ДТП), порушення правил проїзду пішохідних переходів (1404 ДТП) і виїзд на смугу зустрічного руху (1207 ДТП).

За 10 місяців 2020 року на залізничних переїздах і коліях поза переїздами регіональних філій АТ «Укрзалізниця» стався 51 випадок ДТП, у тому числі 45 випадків на переїздах і 6 на коліях поза переїздами. Внаслідок ДТП загинуло 8 осіб і 28 травмовано.

Один з останніх випадків ДТП з потерпілими стався на регіональній філії «Південно-Західна залізниця», де 04 жовтня на переїзді без чергового 47 км ПК2 одноколійного перегону Вороновиця – Немирів поїздом №6631 «Вінниця – Гайворон» збито легковий автомобіль Toyota Venza. Водій автомобіля виїхав на переїзд перед поїздом при заборонних показниках переїзної сигналізації. Внаслідок зіткнення травмовано водія автомобіля, якого у середньо-важкому стані доставлено до міської лікарні. Вини філії немає.

У порівнянні з відповідним періодом 2019 року кількість ДТП зменшилася на 3 випадки (з 54 до 51), зменшилася кількість загиблих на 1 особу (з 9 до 8), а кількість травмованих збільшилася на 14 осіб (з 14 до 28). Зросла на 1 випадок кількість ДТП з вини залізничників (з 0 до 1).

На автодорогах загального користування за участю транспортних засобів підрозділів АТ «Укрзалізниця» сталося 27 випадків ДТП, кількість яких зросла на 11 випадків (з 16 до 27) у порівнянні з відповідним періодом 2019 року. Внаслідок ДТП загинуло 2 особи і 5 травмовано проти 1-ої травмованої особи за 10 місяців 2019 року.

Випадки ДТП з вини водіїв підрозділів АТ «Укрзалізниця» допущені через порушення правил проїзду перехресть (4 ДТП), маневрування (2 ДТП) і перевищення безпечної швидкості руху (1 ДТП).

По структурному підрозділу “Костянтинівська дистанція колії” регіональної філії “Донецька залізниця” АТ “Укрзалізниця” обліковується 32 переїздів, з яких 12 переїздів з автобусним рухом.

Один з переїздів знаходиться по ст.Костянтинівка 81,85,45,54,102/104 Характеристика переїзду: Станція Костянтинівка адреса переїзду — м.Костянтинівка, вул.Мирошниченко, напрямок Костянтинівка-Ясинувата категорія, переїзду — ІІ, кількість залізничних колій, що перетинають автодорогу — 5, максимальна встановлена швидкість руху поїздів: маневрова робота, переїзд регульований із черговим працівником, переїзд знаходиться на перетині автодороги з залізницею, добовий перетин автотранспортних засобів складає до 4000 одиниць, з них 32 автобусів, кут перетину автодорогою залізниці 90°.

Керівництво структурного підрозділу «Костянтинівська дистанція колії» регіональної філії «Донецька залізниця» хоче зайвий раз нагадати основні правила перетину залізничних переїздів всім учасникам дорожнього руху, та зауважити, що залізничний переїзд є зоною підвищеної небезпеки, тому під час руху через залізничний переїзд слід суворо дотримуватися пунктів ПДР України в частини «Руху транспортних засобів через переїзд».

Тому під’їжджаючи до переїзду, а також починаючи рух після зупинки перед ним, водій зобов’язаний керуватися вказівками і сигналами чергового по переїзду, положенням шлагбаума, світловою та звуковою сигналізацією, дорожніми знаками і дорожньою розміткою, а також переконатися в тому, що не наближається поїзд. Водії транспортних засобів можуть перетинати залізничні колії лише на залізничних переїздах. Для пропуску поїзда, що наближається, і в інших випадках, коли рух через залізничний переїзд заборонено, водій повинен зупинитися перед дорожньою розміткою (стоп-лінією), дорожнім знаком, шлагбаумом чи світлофором так, щоб бачити сигнали, а якщо засоби організації дорожнього руху відсутні – не ближче 10 м до найближчої рейки. Якщо перед переїздом немає дорожньої розмітки або дорожніх знаків, що визначають кількість смуг руху, рух транспортних засобів через переїзд дозволяється лише в один ряд. Забороняється самовільно відкривати шлагбаум або об’їжджати його, а також об’їжджати транспортні засоби, які стоять перед переїздом, коли рух через нього заборонено.

Пам’ятайте, що людське життя не має ціни, а виконання усіх цих нескладних правил гарантує збереження життя та здоров’я усіх учасників дорожнього руху.

В.о. головного механіка Костянтинівської дистанції колії О.В. Тимофеєв