Збір підписів проти млявої роботи правоохоронців по розслідуванню справи В.Бучок

Звернення від громадських організацій Донеччини, Луганщини, Всеукраїнських ГО до генерального прокурора, міністра внутрішніх справ, голови служби безпеки України. Збір підписів триватиме до 26 червня 2020, буде надіслано три листи з вимогами до вищезазначених осіб.

Звернення

На Донеччині продовжуються жахливі системні акти терору проти патріотично налаштованої східноукраїнської громади.

Тому є підтвердженням системні терористичні акти проти Валентини Миколаївни Бучок (далі пані Валентина), яка за свою проукраїнську позицію знаходилася 12 місяців у полоні терористів на території ОРДО у Донецьку.

Вона випробувала на собі всі можливі катування, які російські куратори та їх найманці застосовують проти українців у так званій «ДНР». Її засудили на довгий термін ув’язнення, але вона була передана Україні у результаті обміну полоненими, що відбувся наприкінці грудня 2017 року. Стаття на сайті pravda.com.ua «Мішок на голову і допит 20 годин»: https://www.pravda.com.ua/articles/2019/09/9/7225789/

Після визволення пані Валентина постійно читає лекції студентам, школярам, громаді: про тортури й знущання, які вона перенесла у полоні, про російських військових, які її катували.  Вона виступала у школах, бібліотеках, на громадських зібраннях, розповідала таке, що знають у нас далеко не всі. Вона відкрито розповідала про участь росіян у військових діях на Донеччині та Луганщині, про те, як у Донецьку, де вона жила, терористи затримують безвинних людей і «призначають» їх шпигунами, зрадниками так званої «ДНР», українськими розвідниками, і що по тому з ними стається. До речі, чоловік пані Валентини наразі за контрактом служить у ЗСУ.

Стосовно фактів терору:

1.

20 червня 2020 року у селі Іванопілля Костянтинівського району (Донеччина) на території домоволодіння пані Валентини стався вибух гранати, якою вбивці замінували двері (хвіртку). Внаслідок вибуху пані Валентина отримала численні травми, потерпілу госпіталізовано - 36 осколочних поранень.

Сайт Поліції Донеччини: http://police.dn.ua/news/view/politsiya-kostyantinivki-vstanovlyue-obstavini-travmuvannya-zhinki-vnaslidok-vibuhu?fbclid=IwAR2ICx-RuLJriBf_r3hKJe5TMt1FK15uVAE_JjvjFk8SDyV6qmxQlwhyGOU

Попередня правова кваліфікація події поліцією - ст. 15,ст. 115 (замах на умисне вбивство) Кримінального кодексу України.

Правова кваліфікація події поліцією (ст. 15,ст. 115 ККУ) є помилковою (невірною). Валентина не має ворогів серед сусідів та взагалі серед українців. Навпаки, у неї безліч друзів. У неї майже немає будь-яких статків, на які могли зазіхнути грабіжники. Залишається одна причина – її громадська проукраїнська позиція! Те, що вона відкрито розповідає про присутність російських воєнних, кураторів та інструкторів на території так званої «ДНР», вкрай невигідні путінським церберам та їх посіпакам, тому  вони самі, а може й руками наших громадян-зрадників і намагаються терористичним шляхом знищити Валентину Бучок.

Саме тому ми вважаємо помилковим та невірним правову кваліфікацію події поліцією - замах на умисне вбивство (ст. 15,ст. 115 ККУ). Це дійсно замах, але виконанням його є відвертий і очевидний теракт (ст.258 ККУ) з метою порушення громадської безпеки, залякування населення та провокації воєнного конфлікту.

2.

15 жовтня 2019 року Було заміновано подвір’я пані Валентини в селі Іванопілля Костянтинівського району: гранату закріпили на розтяжці, що була протягнута прямо через стежку, що веде від будинку до хвіртки. Слідство досі не встановило хто це зробив. Стаття на сайті fakty.ua: https://fakty.ua/321346-vo-dvor-doma-patriotki-kotoraya-provela-god-v-plenu-u-okkupantov-podlozhili-granatu-foto?fbclid=IwAR0CBXBBaMAGeWxZ8sEkdy4MwYHD2MFG6vYxXsARcBwFz5hBMYj7YEJ8L5E

3.

10 травня 2019 року пані Валентині підпалили будинок у селі Іванопілля Костянтинівського району, у неї є акт експертизи про підпал, але слідство досі не встановило хто це зробив.

Тому ми, які нижче підписалися, представники громадських організацій, громадські активісти, громадяни України, вважаємо намагання Поліції Донеччини виставляти те, що відбулося, простим конфліктом - спробою укрити від відповідальності діяльність російських терористичних груп на території України та місцевих злочинців, а також спробою укрити свою неспроможність їм протистояти.

Останнім часом такі дії російських спецслужб неодноразово відбуваються на сході України, що звільнена від російських військ. Це тенденція, і її не можна приховувати!

Водночас ми звертаємось до ЗМІ, громади та української діаспори з прохання максимально висвітлити інформацію стосовно погроз та системних терористичних актів на знищення  патріотично налаштованих українців Донеччини та Луганщини, а саме: справа Валентини Бучок. Вибух гранат на території домоволодіння активістів Артема та Антона Воронових у місті Лиман. Вибух гранати та загибель двох волонтерів у місті Курахове в 2019 році. Вбивство у Сєвєродонецьку Сергія Самарського, вбивство Артема Мирошниченка у місті Бахмут в 2019 році, погрози вбивством Максиму Потапчуку та ін.

Вимагаємо:

Генеральному прокурору України Венедіктовій І. В.

Вивчити справи пані Валентини Бучок, кваліфікувати їх як тероризм, об’єднати всі три справи в одне провадження. Тобто справи за датою злочинів 10 травня 2019 року, 15 жовтня 2019 року, 20 червня 2020 року. Доручити розслідування слідчим Служби безпеки України.

Голові Служби безпеки України Баканову І.Г.

Вжити заходи щодо встановлення осіб, що вчинили злочин проти Валентини Бучок

Дати злочинів: 10 травня 2019 року, 15 жовтня 2019 року, 20 червня 2020 року.

Міністру внутрішніх справ України Авакову А.Б.

Дату оцінку бездіяльності службових осіб органів Національної Поліції України під час розслідування злочинів проти Валентини Бучок.

Дати злочинів: 10 травня 2019 року, 15 жовтня 2019 року, 20 червня 2020 року.

***

  1. Перелік представників громадських організацій, що підписали це звернення:
  2. ГО «Товариство Олекси Тихого» (Дружківка), Євген Шаповалов;
  3. ГО «Еколого-культурний центр “Бахмат” (Бахмут), Володимир Березін;
  4. ГО Інформаційний центр “Майдан Моніторінг”  (Краматорськ), О. Муравльов;
  5. ГО "Культурно-освітня фундація "Лібері Лібераті" (Краматорськ), Максим Потапчук;
  6. ВЕГО “МАМА-86” (Бахмут), Галина Олійникова;
  7. ДЗМІ ПП "Газета "Провінція"

Збір підписів триває.